REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Uoliai tarybos posėdžių salę saugantys trys apsaugos darbuotojai. Prie durų budintys du policininkai, papildomai iškviesti dar du tvarkos sergėtojų ekipažai. Tiek policininkų ir apsaugininkų į Vilniaus savivaldybės tarybos posėdį vakar susirinkę politikai dar neregėjo, rašo „Lietuvos Ryto“ priedas „Sostinė.

REKLAMA
REKLAMA

Policininkai prie savivaldybės skubėjo įjungę automobilių švyturėlius. Mat jie suprato, kad per neramumus jau dūžta pastato langų stiklai. Vėliau paaiškėjo, jog tai – klaidinga informacija.

REKLAMA

Ypatingų saugumo priemonių savivaldybėje teko imtis po Lazdynų gyventojų piketo prieš tarybos posėdį. Šio sostinės rajono gyventojai protestavo prieš šalia Gariūnų turgavietės numatytą statyti regioninę komunalinių atliekų deginimo gamyklą, nors dar nežinia, ar ši įmonė kaip nors pablogins jų gyvenimą.

Ši gamykla įkaitino ir tarybos narių kraują. Politikai vos nesusipešė besiaiškindami, kuriam komitetui reikėtų patikėti svarstyti šį klausimą.

REKLAMA
REKLAMA

Nors aistrų netrūko, vakar tarybos posėdyje dėl gamyklos statybos nieko nenuspręsta.

Pasiginčiję tarybos nariai nutarė neskubėti, dar kartą prie šio klausimo grįžti kitų metų sausį.

Pavadino ramiais žmonėmis

Kaip teigia „Sostinė“, prieš tarybos posėdį prie savivaldybės pastato susirinkę Lazdynų gyventojai atsivežė ir nedidelę krosnį, kurią netrukus užkūrė. Dūmai pradėjo sklisti ir į savivaldybės pastatą. Piketuotojai taip pat išskleidė kelis plakatus, nukreiptus prieš atliekų deginimo gamyklą.

Neramumų, susistumdymų tarp politikų ir piketuotojų būta ir einant į posėdžių salę.

Lazdynų seniūnas Algis Strelčiūnas tvirtino, kad konfliktus kėlė ne šio rajono gyventojai: „Aš juos pažįstu. Tai ramūs žmonės. Manau, kad yra kita, suinteresuota pusė. Ji ir siekė, kad kiltų neramumai. Galbūt tai buvo žmonės iš gatvės“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Plakatą laikė Seimo narės

Tvarkdariams užkliuvo ir didžiulis plakatas, kurį piketuotojai mėgino išskleisti ir savivaldybės patalpose.

Plakatą rankose laikė dvi Seimo narės – Danutė Bekintienė ir Vilma Martinkaitienė.

Konservatorei D.Bekintienei atliekų deginimo gamyklos problema aktuali dėl to, kad ji gyvena Karoliniškėse, ilgą laiką buvo šio rajono seniūnė.

O aktyviai atliekų deginimo gamyklos klausimais besidominti Darbo partijos atstovė V.Martinkaitienė pati yra įkūrusi bendrovę „Ateities ekologija“, kuri koordinuoja ir organizuoja šalies gamintojams ir importuotojams Vyriausybės iškeltų pakuočių atliekų tvarkymo užduočių vykdymą. Šios bendrovės vadybininku dirba parlamentarės vyras.

REKLAMA

Temperatūra – per žema?

A.Strelčiūno nuomone, gerai, kad žmonės piketu išreiškė savo poziciją.

„Visuomenė dažnai būna pasyvi. Šiuo atveju buvo ne taip. Gerai, kad tarybos nariai sužinojo, jog žmonėms – ne tas pats“, – samprotavo Lazdynų seniūnas.

Kaip rašo „Sostinė“, viena piketo organizatorių Janina Gadliauskienė apgailestavo, kad prie savivaldybės susirinko per mažai žmonių.

Ji kaltino valdininkus, kuriems nerūpi padidėjęs Lazdynų, Karoliniškių ir kitų sostinės rajonų gyventojų sergamumas dėl padidėjusios taršos.

REKLAMA

V.Martinkaitienė priminė, kad šalia Gariūnų turgavietės veikianti medicinos atliekų deginimo gamykla jau nuodija Lazdynų gyventojus. Joje deginant atliekas į aplinką išsiskiria dviejų rūšių pavojingos cheminės medžiagos.

Jų gerokai sumažėtų, jei atliekos būtų deginamos 1100 laipsnių temperatūroje. Tačiau besilankydama toje gamykloje V.Martinkaitienė pastebėjo, kad temperatūra tesiekia 600-700 laipsnių.

Išsiųs laiškus su parašais

Anot „Sostinės“, Lazdynų gyventojai protestuoti prieš regioninę komunalinių atliekų deginimo gamyklą pradėjo prieš porą mėnesių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neseniai jie buvo susitikę su bendrovės „COWI Baltic“ specialistais, kurie atliktų būsimos atliekų deginimo gamyklos poveikio aplinkai tyrimą. Lazdynų gyventojai surinko 7140 parašų po laiškais prezidentui Valdui Adamkui, Vyriausybei, Aplinkos ministerijai, Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentui ir sostinės savivaldybei.

Protestuotojai tvirtino pasigendą viešų diskusijų apie atliekų deginimą. Jų nuomone, valdininkai atliekų deginimo gamyklos projektą siekia įgyvendinti slapta.

Pasirašę po laišku žmonės tvirtino, kad aplinkosaugininkai jų nesugeba apginti nuo dvoko, sklindančio iš bendrovės „Vilniaus vandenys“ nuotekų kaupyklos bei medicinos atliekų deginimo įmonės prie Gariūnų turgavietės.

REKLAMA

Taip pat Lazdynus nuodija Vilniaus trečiosios termofikacinės elektrinės dūmai.

Jau galvoja apie projektą

Atliekų deginimo gamyklą planuojama statyti prie minėtos elektrinės.

Gamykloje iš pradžių ketinama gaminant energiją deginti visas sostinėje surenkamas komunalines atliekas, o ateityje – ir viso Vilniaus regiono.

Vilniaus apskrityje per metus susidaro daugiau nei 250 tūkstančių tonų komunalinių atliekų. Planuojama, kad vienoje naujos gamyklos linijoje kasmet bus sudeginama daugiau nei 200 tūkstančių tonų šiukšlių.

Projektavimo įmonė visus gamyklos projekto dokumentus privalės parengti iki 2008ųjų gruodžio.

Arūnas Dumalakas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų