REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iranas yra atsakingas už kiek daugiau nei prieš dešimtmetį įvykdytus sprogdinimus prieš žydų bendruomenės centrą bei Izraelio ambasadą Argentinos sostinėje Buenos Airėse, išpuolius tyrusio argentiniečių prokuroro Alberto Nismano žodžius cituoja „Haaretz“.

REKLAMA
REKLAMA

„Neturiu jokių abejonių, kad už atakas atsakingi aukščiausi Irano valdžios sluoksniai bei jiems pagalbą teikusi teroristinė grupuotė „Hezbollah“ – teigė prokuroras. Sprogdinimai Buenos Airių žydų bendruomenės centre įvykdyti 1994 metais, o Izraelio ambasadoje – 1992. A. Nismanas teigė surinkęs nepaneigiamų įrodymų, jog prie išpuolio planavimo prisidėjo ir pats tuometis Irano prezidentas Hashemas Rafsanjani bei žvalgybos vadovas Ali Falahianas.

REKLAMA

Argentina yra išdavusi tarptautinį arešto orderį H. Rafsanjani. Praėjusį mėnesį Interpolas specialiame suvažiavime orderį patvirtino. Teigiama, kad Iranas mėgino papirkti dalį valstybių, ypač iš Afrikos, kad šios balsuotų prieš Interpolo bandymą patvirtinti arešto orderį.

A. Nismanas teigia, kad prie sprogdinimo užsakovų išaiškinimo daug prisidėjo ir iš JAV bei Izraelio žvalgybos tarnybų gauta informacija. Šiam prokurorui bylą tirti paskirta po to, kai Argentinos teismas nustatė, jog ankstesnis sprogdinimų bylą narplioję pareigūnas Jose Galiano vienam iš esminių liudininkų sumokėjo 400 tūkst. dolerių dėl to, kad šis paliudytų, jog sprogdinimus neva inicijavo vienas buvęs policijos pareigūnas. Tokiu būdu Iranas bei jam talkinantys „Hezbollah“ teroristai.

REKLAMA
REKLAMA

A. Nismanas teigė nežinantis, ar J. Galeano buvo papirktas Irano valdžios, tačiau pareiškė, kad šis tyrėjas darė viską, jog byla būtų numarinta. Jo teigimu, persilaužimas byloje įvyko, kai tyrėjams pavyko sulaikyti žmogų, 1994 metų liepą greta žydų bendruomenės centro susprogdinusį sunkvežimyje padėtą bombą. Per išpuolį žuvo 85 žmonės, dar 230 buvo sužeisti. Libanietis Ibrahimas Berro į Argentiną atvyko likus vos savaitei iki išpuolių.

Kita esminė figūra, susiejanti sprogdinimus Argentinoje su Teheranu, yra šiitų dvasnininkas Muhsinas Rabani. Jis Argentinoje gyveno nuo 1983 metų, tačiau, likus 4 mėnesiams iki teroro išpuolių, dvasininkui buvo išduotas Irano diplomatinis pasas, o jis pats paskirtas šios valstybės kultūros atašė Buenos Airėse įsikūrusioje ambasadoje. Tuomet M. Rabani banke „Deutsche BAnk“ atidarė sąskaitą, į kurią buvo pervesti 150 tūkst. dolerių. Kaip manoma, vėliau šie pinigai buvo panaudoti perkant sunkvežimį, kurį ir vairavo savižudis teroristas.

Šiitų dvasininkas taip pat įtariamas ir dalyvavimu išpuolyje prieš Izraelio ambasadą Buenos Airėse 1992 metais. Tuomet per sprogimą žuvo 29 žmonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų