REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno apskrities vadovams po palmėmis galvoti geriau

Iš Balio sugrįžę Kauno apskrities vadovai kratosi poilsiautojų įvaizdžio, ragindami susimąstyti apie globalines problemas, rašo „Kauno diena“.

REKLAMA
REKLAMA

Aktyvia kova negarsėja

Praėjusią savaitę Kauno apskrities administracijos viršininkas Romualdas Morkevičius, jo pavaduotojas Virginijus Vizbaras ir Regioninės plėtros departamento vyriausioji specialistė Inara Zarienė praleido Indonezijai priklausančioje Balio saloje. Dėl šilto klimato ir skaidrios jūros ši sala labai mėgstama turistų.

REKLAMA

Prieš komandiruotę valdininkams sunkiai sekėsi paaiškinti, kuo tolimojoje šalyje vykstanti konferencija naudinga Kauno apskričiai. Vakar į darbą sugrįžę apskrities vadovai bandė įtikinti turistų pamėgtame kampelyje gavę naudingų žinių.

Konferenciją Balyje surengė Jungtinių Tautų Bendrosios klimato kaitos konvencijos tinklas, be valstybės vadovų buvo kviečiami ir regionų atstovai.

„Nereikia nusišalinti nuo globalių problemų, kurios svarbios ir mums, – įtikinėjo R.Morkevičius. – Greitai reikės pasirašyti naują Kioto protokolą dėl kovos su pasauliniu atšilimu. Jame svarbus vaidmuo tenka ir regionų valdžiai. Aišku, galima užsisklęsti, atsiriboti nuo pasaulio, bet tada būsime tik kanceliarinė institucija. Juk būtent apskričiai priklauso gamtosaugos, regiono plėtros, transporto, atliekų tvarkymo sistemos problemų sprendimas. Pasaulio patirtis šiose srityse mums labai svarbi.“

REKLAMA
REKLAMA

Kauno apskritis Lietuvoje labiausiai garsėja ne rūpesčiu dėl pasaulinio atšilimo, o dėl kur kas žemiškesnių dalykų. Iki šiol čia nepavyksta baigti žemės reformos. Iš komandiruotės sugrįžę vadovai taip pat negalėjo paaiškinti, kodėl kai namuose šitiek darbo, į tolimąjį Balį vyko ne vienas viršininkas, o ir pavaduotojas bei specialistė.

Kauno apskrities Apskaitos ir finansų departamento duomenimis, ši valdininkų išvyka kainavo apie 22 tūkstančius litų. Už savaitę, praleistą komandiruotėje, jiems dar bus sumokėtas ir atlyginimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kurorte kilo minčių

Apskrities vadovai pripažino, kad turėjo ir laisvo laiko. „Vieną dieną renginių nebuvo, todėl apžiūrėjome kelias šventyklas. Toli niekur nevažiavome, nenorėjome nuomoti automobilio dėl kairės pusės eismo, – pasakojo V.Vizbaras. – Kitas dienas skyrėme susitikimams, seminarams.“

R.Morkevičius vardijo susitikęs su kitų pasaulio šalių regionų vadovais, dalyvavęs komitetų posėdžiuose. V.Vizbaras pasakojo lankęs seminarus, konferencijas, kuriose kalbėta apie regioninių atliekų tvarkymo problemas, transporto srautų reguliavimą.

REKLAMA

„Tai susiję su mano kuruojamomis sritimis, - įrodinėjo viršininko pavaduotojas. – Pavyzdžiui, pasitelkęs pasaulinę patirtį galėsiu Vyriausybėje argumentuoti, kam mums reikalingas naujas magistralės Vilnius – Klaipėda lankstas, leisiantis aplenkti Kauną. Siūlysime savivaldybei naujų būdų, kaip išvengti automobilių spūsčių miesto centre. Čia tinka principas: mąstyk globaliai, veik lokaliai.“

Pasak apskrities vadovų, I.Zarienė į Balį važiavo kaip ryšių su užsieniu specialistė. „Ji taip pat analizuos ir saugos sukauptą seminarų, konferencijų medžiagą“, – aiškino V.Vizbaras.

REKLAMA

Išvykai pritarė premjeras

Valdininkų teigimu, ne jų kaltė, kad renginys vyko Balio saloje. Jo vieta esą jiems neturėjusi reikšmės. „Kitais metais šį renginį organizuos Lenkija. Tikriausiai tada jau niekam nekils klausimų, kodėl ten vykstame, – ironizavo I.Zarienė. – Turime tik džiaugtis, kad mūsų apskritis – vienintelis Rytų Europos šalių regionas, priklausantis Regioninių valdžių tinklui tvariai plėtrai. Jis vienija 31 regioną.“

Trijų Kauno apskrities valdininkų kelionę į šiltuosius kraštus palaimino premjeras Gediminas Kirkilas. Jo viešai išsakyti argumentai sukėlė šypseną. G.Kirkilo teigimu, Balyje vyko svarbus aplinkosaugos forumas, o Kaunui jis aktualus, nes per šį miestą teka Nemunas.

Kai tėvynėje atšąla, šiltuosiuose kraštuose patirties pasisemti mėgsta ir Seimo nariai. Parlamentarai pasirūpina komandiruotėmis į konferencijas, vykstančias Brazilijoje, Peru, Tailande, Pietų Afrikos Respublikoje, Trinidade ir Tobage, Šri Lankoje, Singapūre. Konferencijų temos įvairios – nuo kosminės gynybos iki vandens naudojimo maistui. Parlamentarų kelionėms iš biudžeto pernai skirta trys milijonai litų.
 Saulius Tvirbutas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų