REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybė trečiadienį paskelbė užsitęsusių derybų dėl nacionalinio investuotojo rezultatus: naujoje atominę elektrinę statysiančioje bendrovėje valstybės įmonėms priklausys kiek mažiau nei du trečdaliai akcijų, o „VP dešimtuko“ įmonei – 38,3 proc. Be to, darybininkai sutarė perkrikštyti aktyviai kritikuotą bendrovę nuo pamėgtojo „trigalvio slibino“ į „Leo LT“. Projektą verslininkai su Vyriausybe kurs naujos, patronuojančios bendrovės pagrindu.

REKLAMA
REKLAMA

„Trigalvis slibinas buvo nerealus gyvūnas, o liūtukas bus realesnis“, – perduodamas derybų rezultatus Vyriausybei ištarė ūkio ministras Vytas Navickas.

REKLAMA

Taip jis apibūdino naująjį bendrovės pavadinimą – „Leo LT“, o „leo“ lotyniškai reiškia „liūtą“. Raidžių derinys „Leo“ nurodo „Lietuvos elektros organizaciją“ (angliškai – „Lithuanian Electricity Organisation“).

Anot Vyriausybės, valstybė, valdydama 61,7 proc. „liūto“ akcijų, „turės lemiamą įtaką visuose bendrovės organuose – akcininkų susirinkime, stebėtojų taryboje bei valdyboje, todėl galės visiškai kontroliuoti bendrovės veiklą ir priimamus sprendimus“.

REKLAMA
REKLAMA

Drauge išeina, kad privati įmonė turi gerokai didesnę vertę nei „Lietuvos energija“ ir „Rytų skirstomieji tinklai“, šias paėmus atskirai.

Vyriausybė pažymi, jog šis susitarimas yra pirmasis atvejis Lietuvoje, kuomet suvienijant valstybinį ir privatų kapitalą valstybė perima privačios įmonės kontrolę („Maximos“ savininkų valdomo elektros tinklo VST) ir įgyja pilną įtaką ir kontrolę kuriamoje Lietuvos elektros organizacijoje – „Leo LT“.

Privačiai įmonei pavyko išsiderėti, kad nacionalinis investuotojas būtų kuriamas ne „Lietuvos energijos“, o kitos, „tėviškosios“ bendrovės pagrindu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taigi atominei elektrinei duotas startas, dabar belieka ją pastatyti. Tiesa, kritikai įsitikinę, kad niekas jokios jėgainės statyti nesirengia.

„Kyla klausimas, ar iš tikrųjų neskaidriu būdu pasirinktas partneris sugebės įvykdyti tai, ko iš jo tikisi Vyriausybė. Kyla pagrįsta abejonė, ar „NDX energija“ sugebės vykdyti savo įsipareigojimus jau formuojant nacionalinį investuotoją“, – LTV „Panoramai“ sakė VST privatizavimu domėjęsis advokatas Gytis Kaminskas.

Po kelias savaites trukusių vyriausybinės darbo grupės ir privačios kompanijos „NDX energija“ derybų pirmadienį Vyriausybei buvo įteiktas preliminarus sutarties tekstas.

REKLAMA

Antradienį Liberalų sąjūdžio iniciatyva Seime buvo priimtas Vyriausybės neįpareigojantis protokolinis nutarimas, kuriame siūloma Nacionalinio investuotojo steigimo sutarties tvirtinimą atidėti, kol Seimas persvarstys birželio mėnesį priimto Atominės elektrinės įstatymo pataisas.

Pagal liberalų siūlomas pataisas, lemiamus sprendimus formuojant Nacionalinį investuotoją turėtų priimti ir Seimas.

Pas premjerą Gediminą Kirkilą pirmadienį apsilankęs Andrius Kubilius teigia supratęs, jog Vyriausybės derybininkai nusileido tam, kad bendrovė būtų steigiama ne Lietuvos energijos pagrindu.

REKLAMA

Komentuodamas paskelbtus rezultatus, „Vilniaus prekybos“ valdomos „NDX energijos“ valdybos pirmininkas Darius Nedzinskas sakė, jog bendrovė tikėjosi dar didesnės akcijų dalies, tad „trumpame ir vidutiniame laikotarpyje pralaimi“.

„Bet tikime bendrovės ateitimi“, – pridūrė jis.

„Išklausėme ekspertų, HSBC banko atstovo iš Londono, kuris pasakė, kad sandoris yra sąžiningas ir tinka pasirašyti“, – rezultatus komentavo Premjeras Gediminas Kirkilas.

Jis tvirtino, kad valstybė išsiderėjo „labai daug“ ir „niekas jokiam spaudimui nepasidavė“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iki šiol apie vertinimo rezultatus žiniasklaidoje buvo pasirodę tik neoficialių žinių. VST įvertinta beveik 3 mlrd., RST – 2,2 mlrd, „Lietuvos energija” – 3,1 mlrd. Lt.

Ūkio ministerija trečiadienį per Vilniaus vertybinių popierių biržą pranešė, kad Vyriausybės sudarytos darbo grupės ir privataus kapitalo bendrovės „NDX energija“ derybos dėl naują atominę jėgainę statyti turinčio nacionalinio investuotojo kūrimo nėra baigtos. „Ūkio ministerija pateikė Vyriausybei informaciją apie derybų eigą ir pasiūlymus [...], pateikta informacija negali būti laikoma derybų rezultatu“, – teigiama išplatintame pranešime.

Tikėtina, jog šis pranešimas yra reakcija į Vertybinių popierių komisijos sprendimą biržoje stabdyti prekybą trijų nacionalinį investuotoją formuoti turinčių bendrovių akcijomis.

Tai padaryta atsižvelgus, jog viešoje erdvėje cirkuliuoja neoficiali informacija apie derybų rezultatus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų