REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš paskelbiant heroiną už įstatymo ribų, jis buvo garsaus Vokietijos chemijos koncerno “Bayer” produktas, plačiai naudotas medicinoje.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas stipriausių narkotikų

Heroinas – greičiausiai ir stipriausiai veikiantis narkotikas iš visų opiatų, sukeliantis stiprią fizinę bei psichinę priklausomybę. Jis veikia panašiai kaip natūralūs cheminiai junginiai endorfinai, organizme gaminami kaip atsakas į skausmą. Endorfinai sukelia laimės jausmą, ramybę, nebelieka baimės, jautrumo skausmui. Šių cheminių junginių efektas šimtus ar tūkstančius kartų didesnis nei morfijaus. Kai kurių žmonių organizme endorfinų lygis gana žemas, todėl jie greitai tampa priklausomi nuo narkotikų.

REKLAMA

Narkotiko atsiradimas

Heroino pavadinimas kilęs iš vokiško žodžio – „heroisch“ – herojaus, herojiškas. Kaip skelbia populiari legenda, jo pakaitalas metadonas buvo pavadintas „Dolophine“ – Adolfo Hitlerio garbei. Iš tiesų pavadinimo kilmė – lotyniškas žodis „dolor“, skausmas.

Heroinas buvo gautas iš morfijaus 1874 m., prijungiant dvi acetilo grupes. Cheminis heroino pavadinimas – „diacetylmorphine“. Heroinas daugiau kaip tris kartus stipresnis už morfijų. Didesnė lipidų absorbcija lemia tai, kad  šis narkotikas daug greičiau patenka iš kraujo į smegenis.

REKLAMA
REKLAMA

Švarus heroinas – balti bekvapiai, stipraus kartaus skonio milteliai. “Nešvarus” heroinas gali būti nuo baltos iki tamsiai rudos spalvos. Tai priklauso nuo priemaišų, likusių po gamybos proceso ar nuo nenarkotinių priedų, padidinančių miltelių svorį.

Vaistas nuo kosulio

Devynioliktame amžiuje naiviai manyta, jog nuo heroino atskyrus priklausomybę sukeliančius priedus, jį galima naudoti gydymo tikslams. Komercinė heroino gamyba prasidėjo 1898. Naujas, neva stebuklingą poveikį turintis, preparatas buvo plačiai naudojamas medicinoje. Narkotikas buvo pardavinėjamas su Vokietijos firmos „Bayer“ prekiniu ženklu, kaip “kosulį slopinantys vaistai”.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Heinrichas Dreseris, atsakingas už preparato gaminimą „Bayer“ firmoje, išbandė naują pusiau sintetinį narkotiką su gyvūnais, žmonėmis ir gavo įspūdingą rezultatą. Dreseris paskelbė, kad heroinas yra efektyvi priemonė gydyti įvairias kvėpavimo takų ligas, ypač bronchitą, astmą ir tuberkuliozę.

„Bayer“ entuziastingai pardavinėjo heroiną daugeliui valstybių. Nedidelis heroino porcijos buvo nemokamai išdalintos gydytojams reklamos sumetimais. Ilgus metus nepastebėta heroino vartojimo pavojų. Galiausiai gydytojai atkreipė dėmesį, kad kai kurie jų pacientai ėmė vartoti didelius heroino turinčių vaistų nuo kosulio kiekius.

REKLAMA

Nuo 1925 iki 1930 buvo parduota 34 tonos miltelių. Vokietijos vaistinėse heroino buvo galima nusipirkti iki 1971. Šiuo metu nei viena firma pasaulyje negamina ir nepardavinėja heroino net ir tyrimų tikslams.

Už įstatymo ribų

1913 „Bayer“ nutraukė heroino gamybą. Jie išbraukė preparatą iš oficialios kompanijos chronologijos ir didžiausią dėmesį skyrė savo antro preparato “bestselerio” – aspirino rinkodarai.

JAV visiška opiatų kontrolė prasidėjo 1914 m., paskelbus „Harrison Narcotic Act“. 1924 federalinis įstatymas paskelbė bet kokį heroino vartojimą nelegaliu. Per dešimtmetį Narkotikų biuras užfiksavo apie 50000 žmonių, vartojančių heroiną, ir 25000 gydytojų.

REKLAMA

Pirmojo pasaulinio karo metu laikraščių redaktoriai, policininkai, politiniai veikėjai sukėlė isteriją prieš šį “vokišką gaminį”. Heroino vartojimas buvo siejamas su anarchija, prievarta, svetimtaučiais ir bolševizmu.

Įvedus draudimus heroino verslą ėmėsi kontroliuoti organizuotos nusikalstamos grupuotės. 1920 metais šio verslo lyderiais buvo Europos gangsteriai, vienas iš jų –  Meyeris Lansky. 1930 į jų vietą atėjo mafija.

Kova be pabaigos

„Harrison Narcotic Act“ JAV įvedimas nedavė norimų rezultatų. JAV policijos vadovas, Džozefas D. Maknamara Nacionalinėje apžvalgoje rašė, kad 33 metus dirbdamas policininku trijuose didžiausiuose miestuose jis atkakliai kovojo su narkotikais. Bet didžiuliai prekiautojų narkotikais pelnai visas teisėsaugos pastangas paverčia niekais. Įgydami heroiną už 500 dolerių šalyje–gamintojoje, narkodileriai gali gauti iki 100000 dolerių pelno JAV.

Policininkai, armija, kalėjimai nieko negali padaryti rinkai, duodančiai tokį didelį neapmokestinamą pelną. Iš narkotikų verslo pelnosi prekiautojai narkotikais, tiekėjai, dileriai, parsidavinėjantys policininkai, advokatai, teisėjai, politikai, bankininkai, verslininkai...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų