REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sostinės socdemų kreipimasis į partijos tarybą, kad Gedimino Kirkilo vadovaujama mažumos Vyriausybė stabdytų derybas su privataus kapitalo "NDX energija" dėl nacionalinio investuotojo kūrimo, rezultatų nedavė - taryba atmetė Vilniaus skyriaus norą šį klausimą įtraukti į darbotvarkę.

REKLAMA
REKLAMA

Socialdemokratų Vilniaus skyriaus taryba ketvirtadienį buvo priėmusi nutarimą, kuriuo siūlė visos partijos tarybai įpareigoti parlamentinės socdemų frakcijos narius ypatingos skubos tvarka inicijuoti Atominės elektrinės bei Elektros energijos įstatymų pataisas, kurios užkirstų kelią privataus kapitalo kontroliuojamai "NDX energijai" su Vakarų skirstomaisiais tinklais (VST) dalyvauti nacionalinio investuotojo kūrime bei užkirstų kelią elektros energijos kainos didinimui.

REKLAMA

Vilniečiai norėjo, kad nacionalinio investuotojo kūrimui Vyriausybė paskelbtų viešą konkursą. O kol bus priimtos minėtų įstatymų pataisos, Algirdo Paleckio vadovaujamo skyriaus taryba siūlė stabdyti derybas su "VP dešimtukui" priklausančia "NDX energija".

A.Paleckis prašė šį klausimą apsvarstyti viešai partijos taryboje, tačiau premjeras ir socialdemokratų pirmininkas G.Kirkilas atkakliai priešinosi teigdamas esą prezidiume buvo nuspręsta, kad partijoje bus sudaryta speciali Energetikos komisija, vadovaujama socdemų patriarcho Algirdo Brazausko, kuri apsvarstys visą turimą informaciją apie nacionalinio investuotojo kūrimo procesą.

REKLAMA
REKLAMA

"Mes sutarėm įkurti Energetikos komisiją, kuriai vadovautų mūsų partijos garbės pirmininkas A.Brazauskas, ir kuri apsvarstytų šį klausimą profesionaliai. Įvertintų visus už ir prieš. Komisija apsvarstys šitą klausimą ir tada esant reikalui komisija gali dar kartą sušaukt tarybą ir dar kartą pristatyt tarybai šį klausimą ir priimt galutinį sprendimą", - sakė G.Kirkilas.

Pasak jo, didžioji partijos tarybos narių nėra profesionalai, išmanantys energetikos klausimus, todėl diskusija būtų nevaisinga. Tačiau A.Paleckis primygtinai reikalavo balsavimo, jam antrino ir Vytenis Andriukaitis viešojoje erdvėje ne kartą išreiškęs abejones Vyriausybės sprendimu į nacionalinio investuotojo formavimą be jokio konkurso įtraukti VST.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau dauguma tarybos delegatų nepanoro pratęsti darbotvarkės, todėl Vilniaus skyriaus tarybos kreipimasis liko neišgirstas, o ministras pirmininkas ir partijos vadovas G.Kirkilas vėliau kalbėdamas apie įvaizdžio gerinimo strategiją nepagailėjo kritikos A.Paleckui bei V.Andriukaičiui, kurie atvirai kritikuoja Vyriausybę bei jos sprendimus, susijusius su nacionalinio investuotojo kūrimu.

Pasak premjero, tokia pozicija galbūt atleistina jaunajam A.Paleckiui, tačiau pabrėžė, kad iš ilgaamžio partiečio V.Andriukaičio tokios kritikos jis nesitikėjo.

REKLAMA

Nacionalinis investuotojas, kurį sudarys valstybės valdoma "Lietuvos energija", Rytų skirstomųjų tinklų (RST) bei privataus kapitalo bendrovės "NDX energijos" valdomi VST, tapo viena svarbiausių Lietuvos politinės arenos nesutarimo šerdžių.

Ministrų kabinetas kritikuojamas, jog be jokio konkurso į derybas įtraukė "NDX energiją", tuo tarpu G.Kirkilas atsikerta, jog skelbti viešą konkursą būtų pavojinga, nes jį laimėti galėtų Rusijos kontroliuojama įmonė.

Numatoma, kad įmonė statys dešimčių milijardų litų vertės naują atominę elektrinę bei elektros jungtis su Lenkija ir Švedija.

Vyriausybė, neoficialiais duomenimis, siekia kontroliuoti 66,6 proc. nacionalinio investuotojo akcijų, o "NDX energijai" siūloma ne daugiau kaip 33,4 procento.

Nacionalinio investuotojo bendrovę buvo žadama sukurti iki metų pabaigos, tačiau jau aišku, kad to padaryti nepavyks.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų