REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Senųjų deputatų krėslų ir tribūnos, tuometinio gobeleno buvusioje parlamento posėdžių salėje neliks. Salės likimą svarstanti darbo grupė apsisprendė sukurti pigiau kainuojančią autentiką, rašo „Lietuvos žinios“.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo valdyba dar liepos mėnesį sudarė darbo grupę Kovo 11-osios vardu pavadintos buvusios Seimo posėdžių salės naudojimo koncepcijai parengti. Projektas turėjo būti pateiktas valdybai prieš kelias savaites, tačiau jis neparengtas iki šiol. Nors tikimasi atiduoti iki Naujųjų metų.

REKLAMA

Darbo grupei vadovaujantis kruopštusis Seimo pirmininko pirmasis

pavaduotojas Česlovas Juršėnas „Lietuvos žinioms“ sakė, kad darbai užtruko, nes buvo daug ginčijamasi ir svarstoma, kaip tinkamiausiai įamžinti šios salės reikšmę. Grupė apsistojo ties siūlymu į buvusią parlamento posėdžių salę sugrąžinti dešimtojo dešimtmečio pradžios autentiką. Tačiau tokią, kuri būtų "įkandama".

Nori senųjų kėdžių

Vienos darbo grupės narių Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarų klubo prezidentės Birutės Valionytės nuomone, į salę reikėtų grąžinti kuo daugiau anuometinės autentikos. Ji norėtų, kad atgal sugrįžtų anksčiau kabėjusi valstybės vėliava, tribūna, taip pat senieji deputatų krėslai. Signatarės nuomone, prie kiekvieno jų galėtų būti pastatytos specialios lentelės, o ant jų užrašytas ten sėdėjusio Aukščiausiosios Tarybos - Atkuriamojo Seimo deputato vardas ir pavardė. Darbo grupės narė taip pat pageidautų, kad senieji krėslai būtų pervilkti tuo laikotarpiu pagamintu gobelenu. "Viską galima padaryti nesuardant to, kas dabar ten yra. Salė išliktų funkcionali konferencijoms ir kitiems renginiams", - tvirtino B.Valionytė.

REKLAMA
REKLAMA

Kliuvo įranga ir stiklai

Pasak Č.Juršėno, daugiausia ginčų tarp grupės narių sukėlė svarstymai dėl autentiškumo lygio. Diskusijos apie tai nuvedė net prie kraštutinumų.

Iš pradžių kai kurie grupės nariai siūlė išmontuoti dabar stovinčias kėdes ir išdėstyti jas taip, kaip buvo priimant Nepriklausomybės Aktą. Kai kuriems užkliuvo įstiklinti trečio aukšto langai ir elektroninė balsavimo įranga. Su specialistais buvo aiškinamasi ir dėl to, ar dar galima rasti tų metų gobeleno. Mat kai kurie grupės nariai autentišku audiniu norėjo pervilkti senus deputatų krėslus. "Specialistai atsakė, kad tuomet buvusių audeklų neatkurs. Salė bus autentiška, tačiau taip, kaip buvo anuomet, nepadarysime", - teigė Č.Juršėnas.

Paaukos ir fojė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kovo 11-ajai žadama paaukoti ir Seimo pirmųjų rūmų fojė bei antro aukšto sienas. Čia norima sukabinti Nepriklausomybės Akto signatarų portretus.

Č.Juršėnas teigė, jog dar nesuskaičiuota, kiek visi šie pakeitimai galėtų atsieiti. Tačiau jis įsitikinęs, kad suma Seimui nebus per didelė. "Neskaičiavome, bet specialus maketas ir keli pataisymai daug nekainuos", - mano parlamento vicepirmininkas.

Roberta Tracevičiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų