REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjero patarėjas Albinas Januška, iki gruodžio turėjęs perkelti neleistinoje vietoje Dzūkijos nacionaliniame parke, Rudnios kaime, pastatytą pirtelę, dėl užtrukusio žemės nuosavybės dokumentų tvarkymo paprašė terminą pratęsti. Alytaus apskrities žemėtvarkininkai patenkino jo prašymą ir, atsižvelgdami į protingumo kriterijų, paliko A.Janušką ramybėje iki kitų metų kovo 1 dienos, rašo „Lietuvos žinios“.

REKLAMA
REKLAMA

"Jeigu jums įdomu, ar nebuvo nurodymų ir skambučių iš Vilniaus, Vyriausybės, galiu atsakingai pasakyti, kad tikrai ne", - vakar LŽ tvirtino Alytaus apskrities viršininko administracijos Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamento direktorius Raimondas Dargis, klausiamas, ar Dzūkijos valdininkai nebuvo spaudžiami viršesnių sostinės kolegų. Šis klausimas kilo dėl paprastos priežasties - pagal Vyriausybės įstatymą "Vyriausybė priima į pareigas ir atleidžia iš jų apskričių viršininkus, jų pavaduotojus, (...) kitus įstatymų nustatytus valstybės tarnautojus ir pareigūnus, skiria jiems tarnybines ar drausmines nuobaudas".

REKLAMA

Pasak R.Dargio, A.Januškai labai pasisekė dėl tos pirtelės, nes padaryti pažeidimai buvo fiksuoti prieš sugriežtinant Statybos įstatymo nuostatus. Tokiais atvejais galiojanti senoji tvarka suteikia galimybę neteisėtą statinį įteisinti, tik reikia jį perprojektuoti, ištaisyti pastebėtus trūkumus, rašo „Lietuvos žinios“.

Įdomi ir palanki premjero patarėjui ir situacija dėl žemės nuosavybės dokumentų. Sklypo savininkė tėra viena, o A.Januška šiuo metu tik yra įsigijęs tame sklype statinių, vienas jų - garsioji pirtelė. Esą dabar tvarkomi dokumentai, kurie įteisintų A.Janušką kaip sklypo bendrasavininkį.

REKLAMA
REKLAMA

R.Dargio teigimu, terminas pratęstas "protingam laikui", nes dokumentų tvarkymas užtruktų apie mėnesį, bet atėjus žiemai būtų sunku atlikti statybos darbus - perkelti pirtį iš šalia tekančio Skroblaus upelio apsauginės juostos, rašo „Lietuvos žinios“.

Tačiau dar prieš metus Dzūkijos valdininkai vadovavosi įstatymais, o ne ieškojo jų spragų. Ar premjero patarėjo prašymas nėra suvokiamas kaip nurodymas, kuris atveda pavaldinius į protą, kitaip tariant, jie pradeda vadovautis "protingumo kriterijumi"?

Priminsime, jog triukšmas dėl A.Januškos pirties Dzūkijoje kilo pernai, kai paaiškėjo, kad ji neatitinka reikalavimų, taikomų nacionaliniame parke esantiems statiniams, ir pastatyta Skroblaus upės apsaugos juostoje. Pagal galiojančius teisės aktus pastato aukštis galėtų būti ne didesnis kaip 4 metrai (pirtis yra 5 metrų aukščio), o plotas - ne didesnis kaip 25 kvadratiniai metrai (yra 26 kvadratinių metrų, be to, prie pirties pristatyta terasa, kurią laikančios metalinės atramos suleistos į upelio dugną).

Dzūkijos nacionalinio parko direkcija nurodė, kad savavališkai ir pažeidžiant keletą teisės aktų vietoj avarinės būklės pirties pastatytas naujas statinys Rudnios kaime turi būti nugriautas arba perkeltas už saugomos teritorijos ribų. Tai netrukus patvirtino ir Aplinkos ministerija, rašo „Lietuvos žinios“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų