REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos nariai nesutaria: išsirinkti pirmininką ar ramiai dirbti turint pirmininko pavaduotoją.

REKLAMA
REKLAMA

Socialdemokratas Algimantas Salamakinas ragina užbaigti "palaidos balos" situaciją ir patvirtinti vadovą. Pasak jo, nepatvirtindama opozicijos išrinkto kandidato į komisijos pirmininkus konservatorių frakcijos nario Kęstučio Čilinsko, komisija pasielgė negarbingai.

REKLAMA

"Opozicija daugiau nei puse savo balsų išsirenka kandidatą, o Etikos komisija, kurios įstatuose parašyta siekti santarvės tarp pozicijos ir opozicijos, nukerta šitą žmogų ir dabar kiekvieną rytą seniūnų sueiga sprendžia, ką daryti su Etikos komisija?", - trečiadienį komisijos posėdyje piktinosi A.Salamakinas.

Tačiau kiti komisijos nariai nerodė didelės iniciatyvos ir išsakė nuomonę, kad dirbti galima ir esant dabartinei situacijai.

REKLAMA
REKLAMA

"Jeigu komisijoje opozicija dar nesusitarė dėl pirmininko, tai nereiškia, kad tai yra "palaida bala" ir kad mes negalime dirbti. Mes turime pavaduotoją, mes kiekvieną sykį galim susirinkti 4 parašus ir pamažu mažinti šitą darbų sąrašą", - kolegai atšovė socialliberalė Nijolė Steiblienė.

Audringai padiskutavę etikos sargai visgi sutarė pirmininko klausimą aptarti kitos savaitės posėdyje.

Etikos sargų krizė kilo po to, kai lapkričio 14-ąją naujos sudėties Etikos ir procedūrų komisija neišrinko konservatorių frakcijai priklausančio K.Čilinsko pirmininku, nors dar išvakarėse opozicinės frakcijos sutarė, kad etikos sargams vadovauti turėtų neseniai Seimo nario priesaiką davęs parlamentaras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepavykus tapti komisijos vadovu K.Čilinskas pasitraukė ir iš jos narių. Šiuo metu komisija yra likusi be pirmininko - vadovo pareigas laikinai eina vicepirmininkas socialdemokratas Jonas Juozapaitis.

Pagal partijų susitarimą, etikos sargų pirmininko postas skiriamas opozicijai, o jo pavaduotojo - valdančiosios partijoms.

Tuo metu konservatoriai nebesiūlo naujo kandidato vietoje pasitraukusios K.Čilinsko. Kaip praėjusią savaitę Seimo posėdyje sakė viena konservatorių lyderių Rasa Juknevičienė, frakcija svarsto galimybę atšaukti ir kitą savo narį Antaną Matulą, tačiau šį trečiadienį jokių konkrečių sprendimų šiuo klausimu Tėvynės sąjungos parlamentarai priėmę nebuvo.

REKLAMA

Tačiau, pasak TS lyderio Andriaus Kubiliaus, naujo nario vietoje K.Čilinsko partija siūlyti nežada ir komisiją pavadino "balaganu".

Naujos sudėties Etikos komisiją seimūnai patvirtino lapkričio 8-ąją.

Naujojoje komisijoje dirba socialliberalė N.Steiblienė, konservatorius A.Matulas, liberalcentristas Saulius Lapėnas, liberaldemokratas Remigijus Ačas, socialdemokratai J.Juozapaitis ir A.Salamakinas, Valstiečių liaudininkų ir pilietinės demokratijos frakcijos atstovai Skirmantas Pabedinskas ir Aldona Staponkienė, liberalė Dalia Teišerskytė ir darbiečiai Manfredas Žymantas bei Zita Žvikeinė.

REKLAMA

Senoji Etikos ir procedūrų komisija subyrėjo po nepavykusio bandymo atstatydinti jos vadovę darbietę R.Kšanienę, netekusią komisijos narių pasitikėjimo už dalyvavimą skandalą sukėlusioje finansiniais nusikaltimais įtariamo "darbiečio" Viktoro Uspaskicho spaudos konferencijoje Maskvoje.

Balsuojant Seime pritrūko balsų jai nušalinti, tačiau daugelis komisijos narių atsisakė su ja toliau dirbti.

Etikos ir procedūrų komisija sudaro 12 narių, kurie į ją skiriami proporcinio atstovavimo principu - tai yra joje atstovaujama kiekvienai parlamentinei frakcijai.

Tačiau kai kurie tiek ankstesnės, tiek dabartinės komisijos nariai kalba, jog etikos sargų komanda neturėtų būti formuojama remiantis priklausomybe partijai. Jie skatina grįžti prie ankstesnės tvarkos, kai kiekvienas Etikos komisijos kandidatas turėdavo surinkti 15-kos jį remiančių parlamentarų parašus ir tuomet jį jau galėjo tvirtinti visas Seimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų