REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas pasiryžęs kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT), kad šis išaiškintų, ar prezidento dekretas, kuriuos jis vetavo vadinamąjį Liustracijos įstatymą ir tuomet nepateikė jokių su jo turiniu susijusių pataisų, neprieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui.

REKLAMA
REKLAMA

Už liberaldemokratų idėją, kurią į teisės kalbą "įvilko" konservatorių frakcijos narys Kęstutis Čilinskas, balsavo 48 parlamentarai, 5 buvo prieš ir 23 susilaikė.

REKLAMA

Seimūnai KT skundžia prezidento Valdo Adamkaus veto naujos redakcijos Liustracijos įstatymui, kuris apibrėžia KGB rezervo karininko sąvoką ir nurodo įtraukti juos į specialią įskaitą.

Prezidento veto pagrindinis argumentas buvo tai, jog įstatymo priėmimo metu galėjo būti pažeistos procedūros.

Seimo nariai norėtų, kad Teismas atsakytų į klausimą, kas gali vertinti Seimo procedūrų teisėtumą - Etikos ir procedūrų komisija ar prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA

"Šiaip jau prezidentui Konstitucija nesuteikia Seimo kontrolės funkcijų, jis papraščiausiai gali nesutikti su įstatymu, bet jis negali kontroliuoti Seimo procedūrų", - parlamento posėdžių salės tribūnoje svarstė K.Čilinskas.

Parlamentarai taip pat norėtų, jog KT pareikštų savo nuomonę, ar šalies vadovas turi teisę, neturėdamas pastabų įstatymo turiniui, grąžinti įstatymą iš naujo svarstyti, kai iš naujo turėtų būti svarstomos būtent prezidento pastabos dėl teisės akto turinio.

2002 metų birželio 19 dienos nutarime KT yra teigęs, jog "teikti Seimui pakartotinai svarstyti grąžinamo įstatymo pataisas ir papildymus - ne prezidento konstitucinė pareiga, o teisė", todėl valstybės vadovas šia teise gali pasinaudoti, o gali ir nepasinaudoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lapkričio pabaigoje V.Adamkus pateikė Seimui savo pasiūlymus dėl Liustracijos įstatymo. Prezidentas pasiūlė neprisipažinusiems KGB bendradarbiams suteikti "antrąjį šansą" - deklaruoti savo ryšius praeityje su sovietų represinėmis spectarnybomis ir numatyti konkrečią liustracijos proceso pabaigos datą - 2012 metų gruodžio 31-ąją.

Valstybės vadovas taip pat pakartojo vetuotame įstatyme buvusias pataisas dėl Liustracijos komisijos sudarymo tvarkos bei veikimo pagrindų, tai yra jis sutiko su tuo, kad komisija bus sudaroma iš 7 narių ir bus finansuojama iš valstybės biudžeto.

REKLAMA

Kai kurie parlamentarai tokią prezidento poziciją interpretavo taip, jog V.Adamkus atmetė beveik visą Seimo spalio 11 dieną priimtą įstatymą, išskyrus nuostatas dėl Liustracijos komisijos, vadinasi - ir KGB rezervo karininkų apibrėžimą bei įpareigojimą įtraukti juos į specialią įskaitą.

"Kaip suprasti, kai viena valdžios šaka vetuoja Seimo įstatymą, žinodamas, kad jis buvo labai sunkiai priimtas, (...) visai neužilgo jo patarėjai tą patį įstatymą su nedidelėm kupiūrom pateikė vėl Seimui. Kas čia per žanras?", - posėdyje piktinosi Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Algimantas Matulevičius.

REKLAMA

Jam antrino ir projektą pristatęs K.Čilinskas - pasak jo, prezidentas šiuo atveju "manipuliuodamas" siekė "apžaisti Seimą".

"Iš tikrųjų visa ta įvykių seka rodo, kad buvo sumanymas (...) grąžinti Seimą į pirmąjį įstatymą. Nes dabar prezidento pataisos yra pateiktos pirmajam įstatymui ir tokiu būdu išvengiama to, ką Seimas taip ilgai vargo, tai yra rezervistų klausimą, visa tai yra įtraukta būtent į naująjį įstatymą, o pataisos teikiamos senajai redakcijai. Taip gražiai iš tikrųjų manipuliuojant galbūt ir ne visai savo teise buvo Seimas apžaistas", - aiškino K.Čilinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu liberalcentristas Algis Čaplikas buvo nepatenkintas, kad konservatorius situaciją išdėstė "lyg Konstitucinis Teismas", todėl sakė nepritariąs kreipimuisi. "Ponas Čilinskas šiandien kalbėjo kaip vienas asmenyje esantis Konstitucinis Teismas", - pareiškė jis.

Pasak jo, kyla klausimas kas verčia konservatorius ir liberaldemokratus eiti koja kojon ir kenkti prezidentui.

"Aš galiu suprasti, kodėl Rolandas Paksas (libdemų lyderis - BNS) nemyli prezidento. Bet aš negaliu suprasti, kodėl Andrius Kubilius (konservatorių pirmininkas - BNS) nemyli V.Adamkaus?", - stebėjosi A.Čaplikas.

Liberalcentristas pasiūlė prie šios kompanijos prisidėti dar ir darbiečiams - tuomet esą susidarysianti aiški "trijulė" - trigalvis slibinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų