REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiekvieno mėnesio paskutinę savaitę kino mylėtojus gerais filmais džiuginti pasiryžęs „Gala“ kino festivalis į „Coca Cola Plaza“ kino centrą gruodžio 28 – sausio 3 dienomis sugrįžta su septyniais originaliais filmais iš įvairių pasaulio šalių. Palydėti 2007-tuosius ir pasitikti naujuosius kino metus žiūrovai galės su filmais iš Irano, Vengrijos, Argentinos, Kanados, Kinijos, Airijos ir Rusijos. Festivalio rengėjai tikisi, kad skirtingo žanro ir tematikos filmai patiks plačiam nepriklausomo kino mėgėjų ratui.

REKLAMA
REKLAMA

Apie stilingą rusišką dramą „20 cigarečių“ jau kelis mėnesius patyliukais kalbasi Lietuvos reklamos agentūros. Ironiškame  filme tikroviškai parodomas kitiems įvaizdį kuriantis ir visą dieną skubantis jaunas žmogus, per darbus visai apleidęs asmeninį gyvenimą.

REKLAMA

Rimto kino gerbėjams paskutinės savaitės „Gala“ kino festivalis pasiūlys San Sebastjane rugsėjo pabaigoje specialiuoju žiuri prizu apdovanotą poetinę dramą „Buda sugriuvo iš gėdos“. Joje vos devyniolikos metų sulaukusi režisierė Hana Makhmalbaf į šiandieninio Afganistano situaciją žvelgia mažiausių vaikų akimis. Niekuomet kine nesilankę aktoriukai tikroviškai žaidžia karą talibų suprogdintų milžiniškų Budos statulų papėdėje ir priverčia susimąstyti apie jų kasdieninį gyvenimą nesibaigiančio karo ir kruvino smurto sąlygomis.

REKLAMA
REKLAMA

Išgalvotą siužetą ir tikrus įvykius supinanti epinė drama „Meilė laisva“ atvers svarbiausią šiuolaikinės Vengrijos istorijos puslapį, kai 1956-siais ši tauta net dviem frontais didvyriškai kovojo prieš Sovietų Sąjungą. Vandensvydžio rinktinė su sovietais žaidė dėl aukso medalio Melburno olimpinėse žaidynėse, o paprasti žmonės tuo metu išėjo į gatvę apginti savo laisvės nuo rusų tankų ir kolaboruojančių politikų.

Lietuvių kilmės kanadiečio Davido Cronenbergo kriminalinę dramą „Rytietiški pažadai“ rekomenduojama žiūrėti tik stiprių nervų žiūrovams. Filmas apie Londone šeimininkaujančius rusų gangsterius praėjusį rudenį Toronto kino festivalyje pelnė žiūrovų simpatijų prizą ir buvo gerai įvertintas San Sebastjane bei Londone.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiti trys paskutinės savaitės festivalio filmai padovanos nuoširdžias, nepamirštamas ir šiltas istorijas apie neįtikėtinai gerus žmones. Tragikomedija „Garažas“ yra vienas geriausių airiškų filmų, kuris pasižymi ypač kukliu biudžetu, bet sugeba taip stipriai suvirpinti širdį, kad aktoriaus Patto Shorto pasiaukojantis vaidmuo ilgam įstringa atmintyje. Daugelio svarbiausiu ir netikėčiausiu 2007-ųjų kino sezono atradimu įvardijamo filmo istorija rutuliojasi mažame provincijos miestelyje, kuriame vienišius Džosis kiekvieną rytą keliasi su viltimi surasti nors truputėlį meilės.

REKLAMA

Argentiniečių režisieriaus Carloso Sorino lyrinė nuotykių komedija „Kelionė pas dieviškąjį Diego“ atskleis neblėstantį buvusio futbolininko Diego Maradonos fenomeną ir milžinišką įtaką paprastiems Argentinos žmonėms. San Sebastjano kino festivalio prizu už geriausią režisūrą bei kino kritikų asociacijos FIPRESCI premija už geriausią filmą apdovanota komedija pasakoja apie fanatiško Maradonos gerbėjo kelionę per Argentiną ir yra tituluojama vyriškąja „Amelijos iš Monmartro“ versija.

Dramatiškoje komedijoje „Sugrįžimas namo“ Kinijos kino grandas Zhangas Yangas įrodinėja, kad pasitelkus juodąjį humorą galima įtaigiai ir be jokio liūdesio papasakoti apie mirtį. Šis filmas turėtų patikti visiems prisimenantiems kultinę amerikiečių komediją „Savaitgalis pas Bernį“ ir besidomintiems Rytų filosofija.

REKLAMA

Oficialioje paskutinės savaitės „Gala“ kino festivalio interneto svetainėje skelbiama festivalio informacija, filmų aprašymai ir kino seansų laikai, o žiūrovai gali balsuoti už labiausiai patikusį mėnesio filmą.

Lapkričio mėnesį, kai įvyko „Gala“ festivalio atidarymas, neabejotinu lapkričio mėnesio favoritu tapo meksikiečių psichologinė drama „Blogi įpročiai“, kuriai savo balsus atidavė net 50 procentų balsavusiųjų – universalias temas apie tikėjimą, mitybą, išvaizdą ir geismą gvildenantis filmas rado atgarsį tarp lietuvių žiūrovų. Gali būti ir taip, kad apie šį filmą kino gerbėjai išgirs, nes debiutinis režisieriaus Simono Brosso debiutinis kūrinys pretenduoja patekti į „Auksinio gaublio“ premijos nominaciją už geriausią filmą užsienio kalba. Šis filmas lapkričio mėnesį ne tik gavo daugiausia žiūrovų balsų, bet ir buvo lankomiausias paskutinės savaitės kino festivalyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų