REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
JAV valstybės sekretorės pavaduotojas Danielis Friedas (Danielis Fridas) lenkų dienraščiui "Rzeczpospolita" sakė, kad Rusija, kuri anksčiau griežtai pasisakė prieš šiuos planus, neturi priežasčių būgštauti.
"Mes manome, kad priešraketinio skydo infrastruktūros sukūrimas Lenkijoje ir Čekijoje labai sustiprins vieningos Europos gynybos pajėgumus, - sakė D.Friedas. - Noriu pabrėžti, kad raketinės gynybos sistema nėra nukreipta prieš Rusiją".
D.Friedas patvirtino pranešimus, kad Vašingtonas praėjusią savaitę pateikė Varšuvai ir Prahai konkretų pasiūlymą pradėti detalias derybas, kurios, pasak pareigūno, gali trukti ne vieną mėnesį.
Vašingtonas kasmet skiria 10 mlrd. JAV dolerių kurti šiai "priešraketinio skydo" sistemai, kuri bus sudaryta iš radiolokacijos stoties ir balistinių raketų. Ši sistema leis erdvėje aptikti ir numušti priešo raketas.
Paklaustas, ar Vašingtono sprendimui imtis žingsnių paspartinti derybas dėl raketinės gynybos sistemos turėjo įtakos auganti įtampa dėl Irano branduolinių ambicijų ir Šiaurės Korėjos pernai spalį įvykdytas branduolinis bandymas, D.Friedas atsakė: "Nemanau, kad mus spaudžia laikas. Būtina kruopščiai aptarti lenkų būgštavimus, bazės statybos sąlygas ir mūsų bendradarbiavimo pagrindą".
Lenkija, kuri 1989-aisiais žlugus komunizmui tapo artima Jungtinių Valstijų sąjungininke, seniai laikoma viena potencialių vietų dislokuoti raketų baterijas. Radiolokacijos stotį ketinama įrengti Čekijoje.
Lenkijos gynybos ministras Radoslawas Sikorskis (Radoslavas Sikorskis) sekmadienį vakare lenkų televizijai sakė, kad šalies saugumo garantijos bus svarbiausias veiksnys vyriausybei priimant sprendimą dėl to, ar leisti Lenkijos teritorijoje dislokuoti raketų baterijas.
"Mes norime užtikrinti Lenkijos visuomenę, kad labai rimtai žiūrėsime į šį klausimą, - sakė jis. - Vyriausybė turi būti tikra, kad tai padidins Lenkijos saugumą".
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų