REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Venesuelos sostinėje Karakase susitiko Baltarusijos ir Venesuelos prezidentai. Venesuelos vadovas Hugo Chavezas pažadėjo patenkinti Baltarusijos naftos poreikius, o pastarosios prezidentas Aleksandras Lukašenka sutiko padėti stiprinti venesueliečių kariuomenę, rašo „International Herald Tribune“.

REKLAMA
REKLAMA

H. Chavezas, priimdamas pirmąkart į Venesuelą atvykusį A. Lukašenką ironizavo, jog jiems abiem Vašingtonas ir kritikai klaidingai klijuoja diktatorių etiketes.

REKLAMA

„Tarptautinė žiniasklaidos diktatūra vadina jį paskutiniu Europos, o mane - Pietų Amerikos diktatoriumi. Štai, mes esame paskutiniai diktatoriai, bet Biblijoje parašyta, jog paskutiniams lemta būti pirmaisiais“, - juokavo Venesuelos vadovas.

„Kai kas mus demonizuoja kadangi vadovaujame savo tautų išlaisvinimui ir suvienijimui“, - pridūrė H. Chavezas.

Abi šalys užima panašią poziciją JAV atžvilgiu. Baltieji Rūmai vadina radikalų socialistą H. Chavezą grėsme visos Pietų Amerikos stabilumui, o Baltarusiją - atokiausia tironija, kaltindama A. Lukašenką laisvos ir kritiškos nuomonės slopinimu šalyje.

REKLAMA
REKLAMA

„Paskutiniai diktatoriai“ Karakase sekmadienį pasirašė karinio bendradarbiavimo sutartį. Nors jos detalės nebuvo paviešintos, H. Chavezas atskleidė, jog ketina iš Baltarusijos pirkti oro gynybos sistemą su radarais ir priepriešlėktuvinėm raketom.

Baltarusija ir Venesuela taip pat sutarė dėl bendradarbiavimo išgaunant ir eksploatuojant naftą bei dujas pastarosios teritorijoje.

„Nafta, kurios reikia jūsų tautai, yra čia. Jos užteks tiek, kiek jums reikės - 100 metų, 200 metų. Tam, kad Baltarusija ir Venesuela pasidalintų šia gerove ir potencialu, steigiama bendra abiejų šalių įmonė“, - per ceremoniją ugningai šnekėjo H. Chavezas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naftos susitarimas gali tapti itin naudingu Baltarusijai, kuri pastaraisiais metais tapo itin priklausoma nuo Rusijos energetinių išteklių ir smarkiai kylančių jų kainų. Kaip pranešama Baltarusijos valstybinės kompanijos kontroliuos 40%, o Venesuelos rankose bus 60% bendros įmonės.

Abiejų šalių atstovai susitarė ir dėl bendravimo daugybėje kitų sričių, nuo anglies kasybos iki socialinių būstų statybos Venesueloje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų