REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV Centrinės žvalgybos valdybos vadovai pripažino sunaikinę mažiausiai 2 vaizdajuostes, kuriose užfiksuotas įtariamų teroristų tardymo procesas, praneša BBC.

REKLAMA
REKLAMA

CŽV atstovai teigia, kad vaizdajuostės sunaikintos siekiant apsaugoti agentų tapatybę, nes, priešingu atveju, Al-Qaeda nariai bei jiems simpatizuojantys asmenys galėtų imtis keršto veiksmų tiek prieš pačius pareigūnus, tiek prieš jų artimuosius. Be to, pabrėžiama, kad jose užfiksuota vaizdo medžiaga nebeturi jokios žvalgybinės vertės.

REKLAMA

Tačiau žmogaus teisių gynėjai kategoriškai atmeta tokius CŽV argumentus ir teigia, kad valdyba anksčiau apskritai neigė, jog tokios vaizdajuostės egzistuoja. Jie mano, kad, sunaikinę kasetes, CŽV agentai siekia apsaugoti savo kolegas nuo galimo teisinio persekiojimo, nes įtariama, kad vaizdajuostėse buvo užfiksuoti kankinimo atvejai.

Temą eskaluoti pradėjęs dienraštis „New York Times“ skelbia, kad CŽV kasetes sunaikino dar 2005 metais, kai Kongrese prasidėjo tyrimai dėl šios valdybos vykdytų slaptų arešto programų. Buvo manoma, kad vaizdo medžiaga gali sukelti pagrįstų įtarimų CŽV veiklos teisėtumu. Manoma, kad vaizdajuostėse buvo užfiksuoti 2002 metais vykę tardymo procesai, tarp jų ir Abu Zubaydah, naujų teroristų rekrutavimą į Al-Qaeda teroristų tinklą prižiūrėjusio ekstremisto, kvota.

CŽV vadovas Michaelis Haydenas patvirtino, kad 2002 naudoti tardymo metodai buvo itin grubūs, tačiau, pasak jo, jokių teisinių normų nepažeidė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų