REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau nuo kitų metų pradžios didesnius atlyginimus gausiantys uostamiesčio valdininkai bus pamaloninti dar ir kalėdinėmis premijomis, rašo „Klaipėda“.

REKLAMA
REKLAMA

Dovanos – kuklesnės

Savivaldybėje šiuo metu skaičiuojama, kokiomis pinigų sumomis prieš šventes pradžiuginti administracijos darbuotojus.

REKLAMA

Nors premijų dydžiai dar nėra aiškūs, žinoma tik tai, kad jos tikrai bus skiriamos.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Aloyzas Každailevičius teigė, kad liko sutaupytų darbo užmokesčio fondo lėšų. Jos ir bus išdalytos šventėms.

„Šiemet darbuotojai gaus nedaug pinigų. Galbūt sumos sieks iki pusės atlyginimo dydžio“, – sakė A.Každailevičius,

Miesto valdininkų pagrindinis atlyginimas be priedų – nuo 1 tūkst. 300 iki 2 tūkst. 500 litų, neatskaičius mokesčių.

REKLAMA
REKLAMA

Administracijos direktorius „ant popieriaus“ be priedų gauna beveik 4 tūkst. 300 litų, dviejų jo pavaduotojų atlyginimas siekia 3 tūkst. 800 litų.

Pernai savivaldybės darbuotojai gavo iki 90 proc. atlyginimo dydžio premijas. Tačiau jų algos buvo mažesnės, nes jos pakeltos šiemet. Pernai premijoms skirta beveik 438 tūkst. litų.

Šventinių premijų negaus per šiuos metus nuobaudų užsitarnavę valdininkai.

Šiemet buvo nubaustos Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė bei Melnragės ir Girulių seniūnė Vanda Dorčienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

L.Prižgintienei pastaba skirta už tai, kad ji savavališkai organizavo darbuotojų ekskursiją į Rygą. V.Dorčienė papeikimu nubausta, nes darbo metu buvo užklupta neblaivi.

Meras liks be premijos

Skalsios šventės bus ir Klaipėdos apskrities viršininko administracijos darbuotojams.

Apskrities viršininkas Vytautas Rinkevičius tikino, kad valdininkai šventines premijas tikrai gaus. Tačiau dar neaišku, kokio jos bus dydžio. „Dabar kaip tik skaičiuojame“, – sakė V.Rinkevičius.

Pernai kalėdines premijas gavo apie 80 proc. apskrities administracijos darbuotojų. Jos siekė iki vieno tarnybinio atlyginimo dydžio.

REKLAMA

Apskrities valdininkai „ant popieriaus“ be priedų uždirba nuo 1 tūkst. 100 iki 3 tūkst. 845 litų.

Paklaustas, ar save taip pat pamalonins premija, V.Rinkevičius tikino, kad jam išmoką gali skirti Vyriausybė.

„Tačiau nežinau, kaip bus. Bet, kaip atsitiks, taip ir bus gerai“, – nesielvartavo V.Rinkevičius.

Jam ir viršininko pavaduotojai Raisai Minčinauskienei taip pat priklausytų tryliktasis atlyginimas. Jei šalies Vyriausybė susimylės, V.Rinkevičius prieš šventes galėtų džiaugtis didesne nei 4 tūkst. litų premija, R.Minčinauskienei būtų skiriama 500 litų mažesnė išmoka.

REKLAMA

Vyriausybės spaudos tarnybos atstovai teigė, kad apie šventines premijas kol kas nekalbama. Tačiau žinoma tik tiek, kad labai stinga pinigų.

Kalėdinių išmokų tikrai negaus Klaipėdos meras, jo pavaduotojai ir visi miesto tarybos nariai.

Moka du priedus

Prieš šventes papilnėjusia pinigine negalės džiaugtis teisėjai. Tačiau teismų administracijos darbuotojams premijos tikriausiai bus skiriamos.

Anot Klaipėdos apygardos teismo pirmininko Algirdo Gailiūno, darbuotojai metų pabaigoje tikrai bus paskatinti, nes dėl kelių neužimtų etatų sutaupyta pinigų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teismų administracijos darbuotojams įstatymai taip pat leidžia gauti tryliktąjį atlyginimą. Jis siekia nuo 1 tūkst. 200 iki 3 tūkst. 400 litų.

Kalėdines premijas gavę valstybės tarnautojai turės progą suprasti, ką reiškia pilnesnė piniginė. Mat nuo kitų metų pradžios valdininkai, Seimo palaiminimu, gaus maždaug 10 proc. didesnius atlyginimus.

Pavyzdžiui, iki šiol 1812 litų „ant popieriaus“ gavęs tarnautojas, po Naujųjų metų jau galės džiaugtis 2009 litų dydžio atlyginimu.

Tačiau tai – tik bazinė alga. Valdininkai kas mėnesį taip pat gauna priemoką už darbo stažą. Ji siekia 3 proc. atlyginimo dydžio už kiekvienus išdirbtus trejus metus.

REKLAMA

Yra dar vienas priedas – už kvalifikacinę klasę. Jo dydis svyruoja nuo 15 iki 50 proc. algos dydžio.

Svarbiausia – algos

Tačiau kitų, ne ką mažiau svarbesnių profesijų žmonės, ne tik nebus pradžiuginti kur kas kuklesnėmis premijomis, bet ir jų atlyginimai nesikeis arba padidės nežymiai.

Streikuojančius mokytojus galbūt bent šiek tiek nuramins jiems skirtos kalėdinės išmokos.

Švietimo skyriaus vedėjos pavaduotoja Jolanta Ceplienė teigė, kad šiemet premijas tikriausiai gaus visų mokyklų pedagogai. Nuo jų neatsiliks ir mokyklų direktoriai.

REKLAMA

Šiek tiek liūdnesnė situacija ikimokyklinio ugdymo įstaigose. Gali būti, kad premijomis bus apdovanotas ne kiekvienas darbuotojas.

Policininkams taip pat teks tenkintis kukliomis šventėmis.

Vyriausiojo policijos komisariato viršininko Benono Ivanausko teigimu, mažai tikėtina, kad pareigūnams būtų skirtos premijos.

„Įprastai pareigūnams atlyginimus mokame už praėjusį mėnesį. Kitaip tariant, už gruodį jie gautų tik iki kitų metų sausio 10 dienos. Todėl stengiamės, kad algas žmonėms galėtume išmokėti iki švenčių. Tačiau premijoms pinigų tikriausiai nebeliks“, – neslėpė B.Ivanauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šventinių išmokų nenori

Medikai, nors ir kukliau nei daugelyje kitų įstaigų, premijomis taip pat bus paskatinami.

Klaipėdos apskrities ligoninės vyriausiasis gydytojas Romaldas Sakalauskas teigė, kad darbuotojas, kuris dirba visu krūviu, gaus 100 litų „ant popieriaus“ dydžio premiją. Tie, kurių krūvis mažesnis, gaus atitinkamai mažesnes išmokas.

„Nors tos sumos neįspūdingos, norime pasveikinti ir gydytojus, ir slaugytojas. Premijoms skirsime apie 120 tūkst. litų“, – sakė R.Sakalauskas.

Prieš šventes bus pradžiuginti ir Klaipėdos jūrininkų ligoninės darbuotojai. Tačiau jos vyriausiasis gydytojas Jonas Sąlyga kol kas nenorėjo atskleisti, kokius siurprizus ruošia pavaldiniams.

REKLAMA

„Dabar tai didžiulė paslaptis. Jei pasakysiu, nebebus kalėdinio džiaugsmo“, – slapukavo J.Sąlyga.

Pernai ligoninės darbuotojai buvo paskatinti 100 litų premijomis.

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje ir šiemet nebus sulaužyta tradicija, jog geriau visus metus darbuotojams mokėti didesnius atlyginimus, nei juos tik vienąkart paskatinti prieš šventes.

„Tokios tradicijos laikomės jau ne vienerius metus. Mūsų žmonės uždirba daugiausiai Lietuvoje. Jie pritaria, kad geriau gauti daugiau kas mėnesį, nei vieną kartą prieš šventes“, – sakė ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis.

Vis dėlto darbuotojai švenčių proga bus pakviesti į Muzikinio teatro spektaklį.

Virginija Spurytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų