REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvęs Sovietų Sąjungos vadovas Michailas Gorbačiovas JAV pareiškė, jog Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas „ištraukė Rusiją iš chaoso“ ir „užtikrino jos vietą istorijoje“. Šiuo metu M. Gorbačiovas vieši Harvardo universitete, kur dalyvauja konferencijoje, skirtoje atominiams ginklams, rašo „Washington Post“.

REKLAMA
REKLAMA

Anot dienraščio, M. Gorbačiovo giria V. Putiną, kurio partija laimėjo sekmadienį vykusius rinkimus į Dūmą, nepaisydamas Vakarų kritikos dabartiniam Rusijos vadovui. Taip jis tarsi nepripažįsta , jog rinkimų metu buvo varžoma spaudos laisvė, o jų tvarka prieštaravo demokratijos idealams, kuriuos platino pats M. Gorbačiovas.

REKLAMA

„Putinas ir kiti Rusijos lyderiai Vakaruose dažnai suprantami klaidingai“, - interviu „Washington Post“ sakė M. Gorbačiovas, valdęs Sovietų Sąjungą 1985-1991 m. ir pergyvenęs jos subyrėjimą bei šaltojo karo pabaigą.

„Šiuo metu Rusijoje vyksta didelės permainos. Ne kiekvienas gali suprasti jų sudėtingumą“, - sakė M. Gorbačiovas, paklaustas apie JAV ginčus su Maskva dėl priešraketinio skydo Europoje ir karinius Rusijos pajėgumus.

REKLAMA
REKLAMA

„Rusijai reikia Vakarų partnerių, tačiau ji nebus jaunesnysis brolis ir partneris, darantis tai, ką sako Vakarai“, - teigė buvęs Sovietų Sąjungos vadovas.

M. Gorbačiovo teigimu, V. Putinas prikėlė šalį po „žalingo“ Boriso Jelcino valdymo. Šiemet miręs B. Jelcinas, buvęs Rusijos Prezidentu 1991-1999 m., vedęs šalį į kapitalizmą ir sukėlęs didelį ekonominį ir socialinį nepasitenkinimą, buvo laikomas senu M. Gorbačiovo varžovu.

Anot „Washington Post“, Harvardo universitete buvęs Sovietų Sąjungos vadovas teigė esąs nusivylęs tuo, jog nuo 1987 m., kai jis ir tuometinis JAV prezidentas Ronaldas Reaganas pasirašė Vidutinio nuotolių branduolinių raketų uždraudimo sutartį, buvo per mažai pajudėta link branduolinio nusiginklavimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kitą dešimtmetį buvo sunaikinta tūkstančiai branduolinių ginklų. Tačiau tai padaryta tik prieš tai buvusių susitarimų pagrindu. Nebuvo jokių naujų iniciatyvų. Tuo tarpu šiandien „branduolinės“ valstybės grindžia savo politiką ilgalaikiu disponavimu atominiais ginklais“, - sakė M. Gorbačiovas.

M. Gorbačiovas nepagailėjo kritikos ir JAV. „Aš manau, kad vienos didžiosios jėgos arogancija, tikėjimas, jog ji viena gali išspręsti bet kokią problemą gali daug kainuoti. Mes dėl to mokame didelę kainą, amerikiečiai ir pati JAV moka didelę kainą“, - sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų