REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš 17 metų už žmonių suaukotus pinigus nepriklausomai Lietuvos valstybei paremti nupirkti juvelyriniai dirbiniai gali atsidurti muziejuje. Finansų ministerija rengia įstatymo projektą Blokados fondui likviduoti, aukso dirbinius perduodant Lietuvos nacionalinio muziejaus fondams, praneša LTV "Panorama".

REKLAMA
REKLAMA

Prieš 17 m. už atgimstančiai šaliai piliečių paaukotus beveik 8 mln. rublių, baiminantis infliacijos ir pinigų kaitos, buvo nupirkta 26 tūkst. 741 aukso dirbinys. Tačiau ką su šiuo lobiu daryti, neapsisprendžiama iki šiol, skelbia lrt.lt.

REKLAMA

Dar 1999 m. ketinta visus auksinius papuošalus parduoti aukcione, o gautus pinigus naudoti ypatingų nelaimių atvejais. Tada rengiantis aukcionui visi papuošalai buvo pažymėti specialiu blokados fondo ženklu - Gedimino stulpais.

Aukciono nesuorganizavus, jau dešimtmetį 82 kg Blokados fondo aukso guli Druskininkų prabavimo rūmų seifuose.

Pirmą kartą visuomenei auksiniai papuošalai buvo parodyti pernai sausį. Tada pasigirdo balsų, raginančių, kad fondo likimą nuspręstų visuomenė, tačiau jokių apklausų nepadaryta.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu Finansų ministerija rengia įstatymo projektą, kuriuo ketinama Blokados fondą, kaip finansinės sistemos dalį, likviduoti, o dirbinius perduoti Lietuvos nacionalinio muziejaus fondams.

"Tai buvo Premjero iniciatyva - kad tos vertybės turi ne piniginę, o būtent istorinę išraišką, ir kad jos turi patekti ten, kur istorinėms vertybėms yra geriausia vieta, būtent į muziejų", - teigia finansų ministras Rimantas Šadžius.

Kultūros ministras Jonas Jučas sako, kad ateityje, dalį dirbinių pardavus, galima būtų sukurti lietuvišką Nobelio fondo analogą, kai fondo pinigus investavus, iš gautų pajamų kasmet prestižine premija būtų galima pagerbti šaliai nusipelniusius žmones.

Blokados fondo auksas dabar yra įvertintas beveik 6 mln. Lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų