REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paskelbę pirmalaikius rinkimus atsidurtume tokioje pat situacijoje, kurioje esame dabar - Vyriausybė būtų koalicinė, o Seimas margas ir nevienalytis, mano Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas.

REKLAMA
REKLAMA

"Šiandien dirbti Seime yra sudėtinga, nes nėra aiškios daugumos, tačiau ar ji bus aiški po rinkimų - šiandien man tenka abejoti. Ir aš galiu prognozuoti, kad jeigu įvyktų pirmalaikiai rinkimai, tai (...) vis vien tektų daryti tą patį - jungti konstruktyviai dirbančių partijų jėgas", - žurnalistams pirmadienį sakė parlamento vadovas.

REKLAMA

Pasak V.Muntiano, pirmalaikiai rinkimai ne tik neleistų suformuoti aiškios formalios daugumos parlamente, bet neišspręstų ir visuomenėje tvyrančių problemų. Seimo pirmininko nuomone, rinkimais dažnai tikimasi pakeisti visuomenę, suformuoti norimas vertybes, bet tai, jo teigimu, esanti klaida.

"Manoma, kad rinkimai yra vienas iš būdų spręsti problemas, tačiau iš tiesų mes tiesiog turėtumėm atkreipti dėmesį į demokratinio valdymo vertybes. Tai ir pilietinės visuomenės formavimas, nepriklausoma teisminė valdžia, nepriklausima politinių partijų veikla bei objektyvi žiniasklaida. Ar surengus pirmalaikius rinkimus atsiras visos tos vertybės, ar jų bus daugiau? Galima atsakyti vienareikšmiškai, kad demokratinio valdymo kokybė iš esmės nepasikeis", - kalbėjo parlamento vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Apie pirmalaikių rinkimų galimybę praėjusią savaitę užsiminė socialdemokratas krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, pareiškęs, kad esant tam tikroms aplinkybėms, socialdemokratai veikiausiai sutiktų pasitikrinti savo jėgas.

Socdemų frakcijos seniūnė Seime Irena Šiaulienė spaudos konferencijoje pirmadienį sakė, jog partija nebijo pirmalaikių rinkimų, tačiau kalbas apie juos laiko "tik kalbomis".

Darbiečiai taip pat parodė "drąsą" ir išreiškė pritarimą idėjai surengti partijų varžytuves kiek anksčiau nei numatyta. Pastarieji net prabilo apie "atsakomybės prisiėmimą" formuojant ministrų kabinetą po rinkimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu konservatoriai, kaip pirmadienį skelbė dienraštis "Lietuvos žinios", atsakomybę krauna prezidentui Valdui Adamkui - esą jis turėtų mąstyti apie nepasitikėjimą Vyriausybe ir Seimo paleidimą.

Pagal Konstituciją, paleisti Seimą ir skelbti pirmalaikius parlamento rinkimus teisę turi ne mažesnė nei 85 seimūnų grupė bei prezidentas. Šalies vadovo teisę realizuoti galima tik dviem atvejais: jeigu Seimas tam tikrą laiką nepriima sprendimo dėl naujos Vyriausybės programos arba du kartus iš eilės jai nepritaria, antra, kai skelbti priešlaikinius rinkimus pasiūlo ministrų kabinetas, jeigu Seimas juo pareiškia tiesioginį nepasitikėjimą.

Eiliniai Seimo rinkimai numatyti kitų metų rudenį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų