REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Miesto politikų smalsumas padeda iš mirties taško išjudinti įsisenėjusias problemas. Tačiau tarybos narių paklausimai, kuriais prašoma atsakyti į daugybę įvairiausių klausimų, trikdo savivaldybės darbą, rašo „Klaipėda“.

REKLAMA
REKLAMA

Rašyti mėgsta keturi

Savo teise ir pareiga domėtis miesto reikalais ir savivaldybės administracijos klausti, ką tik pageidauja sužinoti, naudojasi vos keli politikai.

REKLAMA

Anot savivaldybės administracijos direktoriaus Aloyzo Každailevičiaus, miesto valdžią paklausimais yra užvertę konservatoriai Kęstutis Gabšys ir Naglis Puteikis.

Paklausimus rašo ir opozicijai priklausantys Artūras Šulcas bei Gintautas Murauskas.

Kiti politikai – pasyvūs. Paklausimų jie nerašo, nes neturi ko paklausti arba sugeba informaciją susirinkti kitais būdais.

„Politikai atsakymus į klausimus galėtų gauti ir be paklausimų. Jiems tereikia užeiti pas savivaldybės specialistus ir šie tikrai pakonsultuotų rūpimais klausimais“, – tvirtino A.Každailevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Skins darbo vaisius

Politikų paklausimų nauda – atgaivinamos įsisenėjusios problemos, kurios galbūt ne vienerius metus dulkėjo valdininkų stalčiuose. Paklausimai taip pat padeda atskleisti skandalingas aplinkybes.

Bene garsiausias miesto tarybos narių paklausimas – K.Gabšio susidomėjimas, kaip savivaldybės įmonės „Klaipėdos energija“ ir „Klaipėdos vanduo“ skirsto pinigus paramai.

Politikui buvo atsakyta, kad tokios informacijos jis negali gauti, nes tai – komercinė paslaptis.

Tokiu atsakymu nepatenkintas K.Gabšys sukėlė triukšmą, nes savivaldybės įmonės, kurios kelia paslaugos kainą gyventojams, negali pinigų žarstyti į kairę ir į dešinę ir dar tai bandyti nuslėpti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikslas tikriausiai bus pasiektas, nes, anot „Klaipėdos energijos“ generalinio direktoriaus Vytauto Valučio, Stebėtojų tarybos bus prašoma pritarti, kad labdarą ir paramą įteisinančios sutartys būtų išbrauktos iš įmonės komercinių paslapčių sąrašo.

„Labiausiai teko pavargti sprendžiant klausimą, kaip sutramdyti daugiabučių gyventojus, į butus tempiančius šiukšles. Dėl to teko rašyti penkis paklausimus. Dabar rengiamos taisyklės, numatančios, kad sukauptas šiukšles bus galima išvežti prievarta“, – darbo vaisiais džiaugėsi K.Gabšys.

REKLAMA

Domino ir protezai

Politikų akiratyje taip pat atsidūrė pensininkų ir neįgalių žmonių dantų protezavimui skiriami pinigai. Politikai smalsavo, kiek reikia lėšų, kad ugdymo įstaigose būtų įvykdyti Visuomenės sveikatos centro diktuojami higienos reikalavimai.

Sprendžiant šią problemą, meluojant buvo pričiuptas Sporto ir kūno kultūros skyriaus vedėjas Irenijus Zaleckis.

Į K.Gabšio paklausimą, kokia sporto įstaigų sanitarinė būklė, I.Zaleckis atsakė, kad problemų nėra. Tačiau netrukus Socialinių reikalų komitete jis pristatė klausimą, kad reikia pinigų gerinti prastą sporto įstaigų sanitarinę būklę.

REKLAMA

„Tai byloja, kad į paklausimus atsakinėjama formaliai, nors taip būti neturėtų“, – sakė K.Gabšys.

Vienas įdomesnių paklausimų – N.Puteikio domėjimasis prekyba šviežiomis žuvimis ir vandens pramogomis Danės upėje. A.Každailevičiaus buvo prašoma įvardinti nuveiktus darbus, atsakingus asmenis ir planus, susijusius su šiuo klausimu. Nors jis įvairiuose komitetuose buvo svarstomas ne kartą, tačiau galiausiai kalbos apie prekybą šviežiomis žuvimis nurimo.

Ataskaitos neparengė

Statistikos, kiek ir kokie politikai parašo paklausimų, kas juos domina, nėra. Ataskaitą apie pateiktus paklausimus ir jų nagrinėjimo rezultatus kartą per ketvirtį turi parengti miesto tarybos sekretorius Vidmantas Plečkaitis. Tačiau tokios ataskaitos nėra iki šiol.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie politiko darbą pastarajame miesto tarybos posėdyje prabilo K.Gabšys. Jis miesto merui R.Taraškevičiui įteikė pareiškimą, informuojantį apie V.Plečkaičio nusižengimą.

„Šios kadencijos taryba dirba jau devynis mėnesius, tačiau sekretorius V.Plečkaitis neatlieka savo pareigų. Jo veiksmus vertinu kaip Klaipėdos miesto mokesčių mokėtojų pinigų švaistymą, nes sekretorius, užuot atlikęs savo darbą, rengiasi kandidatuoti į Seimą“, – pareiškime konstatavo K.Gabšys.

V.Plečkaitis kaltės neneigė ir savo aplaidumą pripažino. Jis tikino, kad artimiausiame tarybos posėdyje tokią privalomą ataskaitą parengs.

REKLAMA

Smalsavo dėl straipsnių

Galima numanyti, kad parengti ataskaitą apie paklausimus ir jų nagrinėjimą V.Plečkaičiui nebus sunku, nes kiti politikai netrykšta noru klausti.

Paklausimų lyderiu tituluojamas K.Gabšys skaičiavo, jog yra parašęs apie dvidešimt raštų.A.Každailevi-čius juokavo, jog šis turi talentą rašyti. Šiek tiek mažiau paklausimų N.Puteikio sąskaitoje, o A.Šulcas ir G.Murauskas parašė vos po kelis.

„Jie domisi viskuo. Klausia, kaip naudojamas tarnybinis transportas, kaip laikraščiuose atsiranda straipsniai“, – domėjimosi objektus vardijo administracijos direktorius.

REKLAMA

Paklaustas, ar paklausimai duoda naudos, A.Každailevičius atsakė teigiamai. Tačiau sykiu jis neslėpė, kad politikų raštai pridaro ir žalos.

„Užuot dirbę savo tiesioginį darbą, specialistai turi atsakinėti į paklausimus. Tai atima laiko, nes parengti atsakymą užtrunka tikrai ne kelias minutes“, – teigė A.Každailevičius.

Virginija Spurytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų