REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bedarbiai vyrai moka 500 JAV dolerių kyšį, kad galėtų įsidarbinti policijoje, šeimos nelegaliai statosi namus valstybės nuosavybėje esančioje žemėje, automobilių plovyklų savininkai vagia vandenį iš viešųjų kranų ir kone viskas, ką vyriausybė perka ar parduoda, dabar Irake gali būti rasta juodojoje rinkoje, skelbia „International Herald Tribune“.

REKLAMA
REKLAMA

Nuskausminamieji, skirti vėžiu sergantiems žmonėms, pavogti iš Sveikatos apsaugos ministerijos kainuoja 80 dolerių už kelias kapsules, iš Energijos ministerijos pavogti elektros skaitikliai – po 200 dolerių už kiekvieną. Juodojoje rinkoje pardavinėjami net iš Švietimo ministerijos pavogti vadovėliai. Irake jau tapo įprasta, kad kiekvienas išgalintis stengiasi vogti iš valstybės.

REKLAMA

Korupcija bei vagystės – vienos iš kertinių problemų, su kuriomis žadėjo įnirtingai kovoti Irako vyriausybė. Tačiau, šalyje daugėjant JAV karių ir gerėjant saugumo situacijai, rodosi, kad šalis klimpsta į vis didesnę anarchiją, kurioje negalioja jokie įstatymai. „Transparency International“ organizacijos duomenimis Irakas yra trečia korumpuočiausia šalis pasaulyje, nusileidžianti tik Somaliui bei Mianmarui.

Grobimo bei pinigų plovimo mastai yra tokie stulbinantys, kad JAV atstovai spėja, kad kone trečdalis jų Irako atstatymui skiriamų pinigų yra tiesiog išplaunami. Pastebėtina ir tai, kad dalis pavogtų pinigų keliauja įvairioms šiitų bei sunitų kovotojų grupėms, kurios kaip tik ir kaunasi prieš JAV okupaciją Irake.

REKLAMA
REKLAMA

Su korupcija kovojančios organizacijos atstovas Irake atsistatydino po to, kai per pastaruosius 3 metus buvo nužudytas net 31 jo bendradarbis. Pareigūno teigimu, pradedant 2004 metais iš vyriausybės iždo pavogti 18 mlrd. dolerių.

Tiesa, daugeliui grobimas nėra tapimo turtingu klausimas. Veikiau tai yra būdas užsitikrinti pragyvenimą. „Turiu 6 vaikus, o per mėnesį gaunu vos 150 tūkst. dinarų (apie 120 JAV dolerių). Tokios sumos pragyvenimui neužtenka“ – teigia vienas Bagdado gyventojas. Tokie skundai Irake įprasti, o kiekvienas stengiasi pasipelnyti valstybės sąskaita.

Kovą su korupcija itin apsunkina Irako premjero Nourio Malikio pozicija. Pastarasis reikalauja, kad tyrėjai, siekiantys pradėti korupcijos tyrimą prieš bet kurį vyriausybės esamą ar buvusį ministrą, turi gauti ministro pirmininko sutikimą. N. Malikis taipogi priėmė įstatymą, kuriuo remiantis ministerijų vadovams leidžiama atleisti nuo teisinio persekiojimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų