REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva siekia, kad 2008 metų birželį Europos Komisijos rengiamuose debatuose dėl totalitarinių režimų įvertinimo, kiekviena ES šalis pristatytų savo Vyriausybių patvirtintus raportus.

REKLAMA
REKLAMA

Briuselyje trečiadienį surengtame seminare ES teisingumo ir saugumo komisaro Franco Frattini (Franko Fratinio) suburta ekspertų grupė pateikė EK savo siūlymus formuojant Komisijos poziciją birželį įvyksiančiuose debatuose.

REKLAMA

Kaip BNS trečiadienį sakė Lietuvos atstovas Seimo narys Emanuelis Zingeris, siekiant, kad būsimi debatai nevirstų "dar vienu antikomunistiniu intelektualų sambūriu" jis pasiūlė, kad šiuose debatuose EK įpareigotų kiekvieną ES šalį pateikti oficialų raportą šiuo totalitarinių režimų įvertinimo klausimu.

Pasak E.Zingerio, kuris yra Vyriausybės sukurtos darbo grupės dėl totalitarinių režimų įvykdytų nusikaltimų įvertinimo ES lygiu vadovas bei Tarptautinės komisijos nacių ir sovietų okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti pirmininkas, tokia jo pozicija susilaukė palaikymo, o kalbant apie totalitarinius režimų nusikaltimus dėmesys buvo sutelktas ne tik į nacizmą ir stalinizmą, bet ir į kitus Europoje gyvavusius režimus.

REKLAMA
REKLAMA

Parlamentaro teigimu, EK pozicija šiuo klausimu turėtų paaiškėti per artimiausias savaites.

Seminare Briuselyje dalyvavo ir Rusijos atstovas.

Lietuva balandį Liuksemburge vykusiame Europos Sąjungos Teisingumo ir vidaus reikalų tarybos susitikime siekė, kad į Tarybos pamatinio sprendimo tekstą būtų įtrauktas ir Lietuvos pasiūlymas vienodai vertinti nacizmo ir stalinizmo nusikaltimus bei jų vertinimą įtraukti į pamatinį ES sprendimą dėl rasizmo ir ksenofobijos. To nepadarius, buvo nutarta surengti papildomus viešus europinius debatus šia tema.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Komisaras F.Frattini lapkričio 21 dieną laiške E.Zingeriui teigė, jog EK pabrėžia būtinybę ištaisyti neteisybę ir neatmeta galimybės pateikti pasiūlymą pamatiniam sprendimui, kuriame būtų įvertinti totalitarinių režimų nusikaltimai.

Birželį premjeras Gediminas Kirkilas Europos viršūnių susitikime akcentavo Lietuvos pasirengimą bendradarbiauti su Europos Komisija ir 2008 metų pirmąjį pusmetį pirmininkausiančia Slovėnija derinant viešuosius svarstymus totalitarinių režimų įvykdytų nusikaltimų tema.

1940 metais Lietuvą okupavo Sovietų sąjunga, vėliau vykstant Antrajam Pasauliniam karui Lietuvos teritoriją užėmė nacistinė Vokietija, 1944-45 metais Raudonajai armijai iš Lietuvos išstūmus vokiečių kariuomenę Lietuva vėl priverstinai tapo viena Sovietų Sąjungos respublikų. Nuo 1940 iki 1953 metų Lietuva per sovietų okupaciją dėl trėmimų, žudynių, priverstinės emigracijos neteko iki trečdalio gyventojų. Pusę amžiaus - iki 1990 metų trukusios sovietinės okupacijos žalą Lietuva įvertino 80-čia milijardų litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų