REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš Kinijos sugrįžęs Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy paragino teisėsaugininkus imtis griežtų priemonių kovoje su šalį jau trečia para siaubiančiais riaušininkais, praneša „The Guardian“.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai, aks atsitiko, yra visiškai nepateisinama“ – teigė prezidentas ligoninėje lankydamas riaušininkų peršautą policijos kapitoną. N. Sarkozy pažadėjo visi kaltieji bus nubausti. Kalbėdamas apie incidentą, kurio metu, susidūrę su policijos automobiliu žuvo du paaugliai ir dėl kurio būtent ir kilo riaušės, prezidentas teigė, kad tai labai liūdinantis įvykis. Tačiau, pabrėžė N. Sarkozy, su riaušininkų daromais nusikaltimais tai nieko bendro neturi. „Riaušininkų šaudymai į policijos pareigūnus yra apibūdintini vienareikšmiškai – pasikėsinimas nužudyti“ – teigė prezidentas.

REKLAMA

Tiesa, N. Sarkozy susilaikė nuo itin griežtų pareiškimų. Priminsime, kad per riaušes, vykusias 2005 metais, neramumų kėlėjus jis buvo pavadinęs padugnėmis.

Be to, Paryžiaus policijos pareigūnai trečiadienį perspėjo visuomenę, kad Vijė-le-Balio priemiestyje riaušes keliantys jaunuoliai yra apsiginklavę medžiokliniais šautuvais, praneša „The Guardian“.

Riaušių Vijė-le-Balio gyvenvietėje ir aplinkiniuose Paryžiaus priemiesčiuose, prasidėjusių sekmadienį vakare, metu buvo sužeista daugiau nei 120 policijos pareigūnų. Vienam iš jų šautuvu sutrupintas petys, kitam išmušta akis. Riaušininkai policininkus taipogi atakavo ir Molotovo kokteiliais bei padegamaisiais užtaisais.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes kovojame su riaušininkais, kurie kovoje naudoja partizaninę kovos mieste taktiką. Medžiokliniu šautuvu ginkluotas riaušininkas iššaudavo į policininkus du šūvius ir pasitraukdavo į laiptinę, kad iš naujo užtaisytų savo ginklą. Tuomet vėl sekė šūviai“ – teigė policijos atstovai.

Policininkai teigia, kad šios riaušės yra žymiai kruvinesnės, nei 2005 metais Paryžiaus priemiesčiuose kilę neramumai. Tuomet masinės riaušės kilo, kai elektra nutrenkė du elektros pastotėje nuo policijos pasislėpti mėginusius jaunuolius. Manoma, kad nuo tada, kai neramumai buvo nuslopinti, riaušes sukėlę priemiesčių jaunuoliai kaupė ginklų atsargas. Prancūzijoje kiekvienas, turintis licenciją, laisvai gali įsigyti ginklų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pranešama, kad riaušės Prancūzijoje greitu metu gali ir nenurimti. „Buvau ten vakar, eisiu ir šiandien“ – „The Guardian“ žurnalistui teigė svetimu Marco vardu prisistatęs jaunuolis. „Mes nemanome, kad yra gerai niokoti parduotuves, bet visi esame čia įklimpę. Ir mes nesustosime, kol nebus įvykdytas teisingumas“.

Antradienį neramumų vietoje apsilankęs Prancūzijos ministras pirmininkas Francois Fillonas paskelbė, kad priemiesčiuose bus įvesta sustiprinto saugumo padėtis. „Norėčiau išreikšti gilią pagarbą policininkams, kurie turėjo itin sunkią naktį. Tie, kurie šaudo į policininkus, yra kriminaliniai nusikaltėliai ir su jais bus elgiamasi kaip su tokiais. Mes nepasiduosime ir kausimės visa jėga, kokia tik prancūzų tauta gali kautis“ – kalbėjo premjeras.

REKLAMA

Tuo tarpu Villiers-le-Bel priemiesčio meras Didier Vaillantas teigė, kad, nors smurtas nėra pateisinamas, jis suprantąs riaušininkų įsiūtį. „Priemiesčiuose yra per daug nedarbo, nepakankamai prieinamų būstų, prasta švietimo situacija. Raginu valdžią, kad ši imtųsi visų priemonių, kad tokie įvykiai nebepasikartotų“ – teigė meras.

Spaudos konferencijoje dalyvavę kitų miestų merai, kurių dauguma priklauso opozicinei Socialistų partijai, vienbalsiai smerkė smurtą, tačiau teigė, kad riaušės nebuvo siurprizas. Jie apkaltino vyriausybę neįgyvendinus visų pažadų, duotų po 2005 metų neramumų. „Prieš porą metų aš sakiau, kad prireiktų tik kibirkšties, kad Prancūzija sprogtų. Aš nesakau, kad nuo to laiko nieko nebuvo padaryta, tačiau to, kas padaryta, tikrai neužtenka, kad problemos būtų išspręstos“ – kalbėjo Clichy-sous-Bois priemiesčio, kuriame ir įsiplieskė 2005 metų neramumai, meras Claude‘as Dilainas.

Šiuo metu vyriausybė teigia sausio mėnesį paskelbsiantį planą, kuriuo žada pasiūlyti 250 tūkst. jaunuolių, gyvenančių 750 skurdžiausių Prancūzijos vietų, nemokamus profesijos apmokymo bei profesinės praktikos kursus. 2005 metais pačiame riaušių įkarštyje tuometis Prancūzijos prezidentas Jacquesas Chiracas bei vidaus raikalų ministras Nicolas Sarkozy paskelbė priemonių paketą, kuriuo turėjo būti siekiama pagerinti priemiesčio gyventojų kasdienybę. Buvo pasiūlyti papildomi pinigai būstui, mokykloms, gyventojų bendrijoms, o taip pat konsultacijos bei nemokami profesiniai apmokymai jaunimui. Tačiau daugelis šių tikslų taip ir liko neįgyvendinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų