REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Asmens kodas" - apie nematomas kovas su religinėmis nuostatomis ir įsitikinimais Lietuvoje.

„Rodo kažkokius paklaikusius nuogus žmones, sako, kad aš esu sektantė“, - piktinasi Ošo pasekėja Lietuvoje Ingrida Ivanciūtė. Jos vadovaujama stomatologijos klinika ne kartą patyrė nepelnytų teisėtvarkos institucijų patikrinimų.

REKLAMA
REKLAMA

Ne mažesnį poveikį daro ir žiniasklaidos kurstoma kampanija. Ar tai kenkia Ingridos interesams? Medikė atsako, neslėpdama kokio gniuždymo sulaukia kiti lietuviškojo ošo nariai.

REKLAMA

„Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Rytis Juozapavičius daug metų išpažįsta budizmą. Tačiau viešai apie tai prabilti pastaruoju metu jam nesinori. Žurnalistas sulaukia vis aršesnės kritikos dėl jo vadovaujamos organizacijos atliekamų tyrimų rezultatų ir neatmeta tikimybės, jog religiniai įsitikinimai gali tapti dingstimi jį užsipuldinėti.  „Kai mes turėjom Dzen centrą Valakupiuose, tekdavo važinėti į miesto savivaldybę, ten dirbusios moterys mane bandydavo atversti į „teisingą“ tikėjimą“, - neslepia Rytis Juozapavičius.

REKLAMA
REKLAMA

Ieškojimų keliu pasukusi klaipėdietė Roberta, atsidūrė islamo pasekėjų gretose. Kilusi iš lietuviškos šeimos, mergina teigia, islamu susidomėjusi interneto erdvėje, kai sutiko musulmonų žurnalistą. „Tai nebuvo meilės įtaka, manęs niekas nevertė keisti tikėjimo, domėjausi įvairiomis pasaulio religijomis nuo vaikystės“, - pasakoja Roberta, nutraukusi mokslus Vilniuje ir parvažiavusi į Klaipėdą gilintis į dvasinį kelią. „Esu musulmonė ir dėl to man nelengva, nusisuko nemažai draugų, patyriau užgauliojimų“, - atvirai apie savo gyvenimo pokyčius dėsto Roberta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos darbo rinkoje religijos klausimų kyla retai. Tačiau ir apie juos kalbama puse lūpų. Kažkas, ant stalo laikęs Bibliją, buvo paprašytas ją slėpti. Astai buvo liepta būti gražia. „Jis mane išsikviesdavo ir liepdavo tapti gražia asmenybe. Netapau graži, vyko kova ir dirbti buvo neįmanoma“, - neslepia moteris, išėjusi iš Lietuvos radijo ir televizijos centro ir atvirai teigianti, jog patyrė įstaigos vadovo spaudimą.

Dainininkas Alanas Chošnau save laiko tikinčiu, tačiau nereligingu žmogumi. Jis sako, jog religija dažnai turi sąsajų su politika, tačiau pripažįsta, jog giliai tikintieji, kad ir kokiai konfesijai jie priklausytų, mūsų visuomenei dažnai būna nepriimtini. „Pastebėjau, jei žmogus pamini Dievo vardą, tai į jį visi pradeda žiūrėti šnairomis“, - kalba Alanas, užaugęs su tėvu musulmonu. Tačiau islamu dainininkas ėmė domėtis tik dabar. „Visi galvoja, jeigu žmogus yra musulmonas, tai jis - teroristas. Tokia reklama yra padaryta visame pasaulyje, bet tikras musulmonas niekada nebus teroristas. Kaip tikras krikščionis ir katalikas jisai niekada nedarys blogų dalykų“, - pasakoja dainininkas.

Laida „Asmens kodas“ – „Lygių galimybių metai visiems“ programos dalis. Finansuojama ES lėšomis bei regiama bendradarbiaujant su LR Lygių galimybių kontorlieriaus tarnyba. Prodiuseris viešoji įstaiga „Art2B“.

„Asmens kodas“ trečiadienį, lapkričio 28 d., 19.15 val.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų