REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Asmens tapatybės kortelių su elektroninės informacijos nešikliais, kurios turėjo pasirodyti nuo kitų metų pradžios, dar reikės palaukti. Politikai ir valdininkai nespėja laiku priimti modernių dokumentų, reikalingų įstatymams atsirasti, ir panaudoti tam skirtų lėšų, rašo „Lietuvos žinios“.
Asmens tapatybės kortelės su elektroninės informacijos nešikliais, įrašytais asmens identifikavimo ir elektroninio parašo sertifikatais turėjo būti pradėtos išduoti nuo kitų metų balandžio 1 dienos. Tai prieš mėnesį nusprendė Vyriausybės Strateginio planavimo komitetas.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau modernių asmens dokumentų išdavimas greičiausiai bus atidėtas, nes Seimas ir Vidaus reikalų ministerija (VRM) skundžiasi nespėsiantys pasirengti šio proceso pradžiai.

REKLAMA

Nerealūs terminai

Seimo Informacinės plėtros komitetas (IPK) nusprendė kreiptis į Vyriausybę ir prašyti atidėti "protingų" asmens tapatybės kortelių išdavimo pradžią. Pasak Seimo IPK, norint išduoti šiuos dokumentus būtina pakeisti reikiamus įstatymus, o VRM turi panaudoti šiam projektui skirtas lėšas. Seimo narių nuomone, neaišku, kiek šis procesas užtruks, todėl negalima nurodyti konkrečios datos, kada bus galima išduoti naujo pavyzdžio dokumentus.

REKLAMA
REKLAMA

LŽ kalbintas Seimo IPK narys Vytautas Grubliauskas tikino, kad kaltę dėl to, jog elektroninės kortelės nebus išduodamos laiku, turėtų prisiimti Vyriausybės Strateginio planavimo komitetas. Esą klausimas šio komiteto darbotvarkėje atsirado netikėtai. Be to, pasak Seimo nario, buvo numatyti "visiškai nerealūs" naujų dokumentų išdavimo terminai.

V.Grubliausko teigimu, Seimas gal ir galėtų imtis ypatingos skubos ir sutvarkyti įstatymų bazę, bet tam reikėtų valdančiosios koalicijos sutarimo paskelbti šį klausimą prioritetinį. "Klausimas svarbus, bet jei VRM sako, kad nespės panaudoti lėšų, gal ir nereikia verstis per galvą. Sprendimai ir, svarbiausia - pinigai turi duoti naudos", - sakė V.Grubliauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galėjo pasiruošti

Duris "protingiems" dokumentams atvėrusio Vyriausybės Strateginio planavimo komiteto manymu, buvo galima pasiruošti išduoti tokius dokumentus nuo balandžio. Pasak Vyriausybės Informacinių technologijų skyriaus patarėjo Edmundo Kazakevičiaus, klausimo svarstyme dalyvavę VRM atstovai įsipareigojo stengtis suspėti iki numatytos datos. Jis taip pat tikino, kad ministerija yra parengusi įstatymo pataisas ir Seimo IPK buvo prašoma nevilkinti jų priėmimo.

LŽ įsitikino, kad VRM šį reikalą gaubia didelės paslaptys. Ministerijos Ryšių su visuomene skyrius ir atsakingi jos sekretoriai kelias savaites iš esmės nesugebėjo atsakyti į vos kelis LŽ klausimus. Neišsamius ir atsainiai parengtus atsakymus VRM atstovai pateikė tik įsikišus ministrui Raimondui Šukiui.

REKLAMA

Tačiau net ir paraginti ministro pavaldiniai neatsakė, kodėl nespėjama pasirengti balandį numatytam "protingų" kortelių išdavimui. Pasak VRM Ryšių su visuomene skyriaus vedėjo Arūno Malinovskio, neaišku net ir tai, kada galima tikėtis naujo pobūdžio asmens dokumentų. Tai priimdamas įstatymų pataisas esą nuspręs Seimas.

Roberta Tracevičiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų