REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seime įregistruotomis pataisomis siūloma kitąmet 4 proc. didinti pelno mokestį. Verslininkai aiškina, kad mokesčio pakėlimas stabdytų vietos įmonių plėtrą, o užsieniečius investuotojus nukreiptų į Latviją, pranešė LTV „Panorama“.

REKLAMA
REKLAMA

Idėjos autoriaus teigimu, milžiniškus pelnus uždirbančioms įmonėms fatališkai neigiamų pasekmių dėl to tikrai nebūtų.

REKLAMA

Pelno mokesčio kėlimo nuo 15 proc. iki 19 proc. iniciatorius Vytautas Čepas sako, kad verslininkai to nė nepajustų. Parlamentaro teigimu, 2000 m. įmonių pelnas siekė 260 mln. Lt, šiemet – 11 mlrd. Lt. Esą į biudžetą įplauktų daugiau nei pusė milijardo litų, kuriuos būtų galima panaudoti medikų ir pedagogų algoms kelti.

„Tai būtų teisingas mokestis, ne kaip akcizas, kuris vargina daugiausia žmones, gyvenančius neturtingai arba net žemiau skurdo ribos. Tai būtų aktualu maždaug 20 proc. Lietuvos įmonių, kurios tikrai uždirba milžiniškus pelnus“, – kalbėjo Seimo narys V. Čepas.

REKLAMA
REKLAMA

V. Čepo teigimu, pelno mokesčio didinimas būtų trumpalaikis, pvz., porai metų. Ir esą tikrai neatsirastų tokių įmonių, kurios dėl to bankrutuotų ar viską metę verslininkai emigruotų.

Tačiau verslininkai tokį sumanymą vertina neigiamai. Be to, įmonių atstovų teigimu, didesnis pelno mokestis atbaidytų užsienio investuotojus.

Kaip rašo lrt.lt, analitikų nuomonės skirtingos: vieni sako, kad stambieji verslininkai padidėjusio mokesčio nepajustų, o smulkieji – tik nežymiai. Kiti – kad mokesčio didinimas pasiteisintų tik tuomet, jei jis sumažintų biudžeto deficitą.

Tačiau sutariama, kad tokiam nepopuliariam žingsniui – kelti pelno mokestį – Seimas vargu ar ryšis.

Asta Kažukauskienė, Zina Paškevičienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų