REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lapkričio 30 – gruodžio 9 d. Vilniaus kino centre „Skalvija“ jau ketvirtą kartą vyks tradiciniu tapęs Vilniaus dokumentinių filmų festivalis (VDFF). Festivalio programoje bus pristatyta ne viena premjera – tarp kurių šių metų Kanų kino festivalio siurprizas, Andrejaus Nekrasovo filmas „Maištas. Litvinenkos byla“, kurio autorius pats atvyks į Vilnių, bei žymių dokumentinio filmo kūrėjų prancūzo Chriso Markero ir ruso Jevgenijaus Cymbalo darbų retrospektyvos. Taip pat pirmą kartą Lietuvos žiūrovai pamatys Lietuvos kino atstovės Oksanos Burajos filmą „Kretos sala“.

REKLAMA
REKLAMA

„Džiaugiamės, kad mūsų rengiamas dokumentinių filmų festivalis tapo tradiciniu ir galime jį žiūrovams pristatyti jau ketvirtą kartą bei kasmet jis tampa vis populiaresnis. Šiais metais festivalio programa atskleis, kad kino dokumentikoje susilieja patys įvairiausi žanrai ir ji ne vien fiksuoja politines ar istorines realijas, bet gali būti ir eksperimentiniai“, – sakė „Skalvijos“ kino centro programų koordinatorė Sonata Žalneravičiūtė.

REKLAMA

Pagrindinę festivalio programą sudaro pastaraisiais metais sukurti ir įvairiuose festivaliuose įvertinti filmai, tarp kurių jau minėtos premjeros bei vieno garsiausių tiriamosios žurnalistikos atstovų Didžiojoje Britanijoje Donalo MacIntyro filmas „Tikras britų gangsteris“ bei Miroslavo Dembinskio, Erikos Hníkovos, Michaelio Pilzo, Sonjos Linden, Jaceko Blavuto bei Gunnaro Bergdahlo juostos. Taip pat bus pristatyti visi 2007 metais lietuvių sukurti dokumentiniai filmai.

REKLAMA
REKLAMA

Festivalyje bus rodomos dvi specialios programos, skirtos aktualioms temoms. Pirmoji, rengiama kartu su Lenkų institutu, lenkų filmų programa „Žmogiškasis mirties veidas“ siūlo menininkų, peržengusių tabu ir išdrįsusių pažvelgti į mirties temą, filmus.

Kita specialioji festivalio programa, skirta globalizacijai, atskleidžia įvairius šio proceso užkulisius bei žmones, kuriuos paveikė didmiesčių civilizacija. Ši programa, rengiama kartu su Prancūzų kultūros centru bei bendradarbiaujant su Panevėžio kultūros centru „Garsas“ ir viešąja įstaiga „Visos mūzos“, po pristatymo Vilniuje keliaus į Kauno ir Panevėžio kino teatrus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išskirtinė VDFF progamos dalis – prancūzo Chriso Markero ir ruso Jevgenijaus Cymbalo retrospektyvos. Ch. Markeras yra vienas prancūzų dokumentinio kino novatorių ir dokumentinį kiną atnaujinusios „cinema verite“ srovės kūrėjų. Visa jo kūryba išsiskiria pripažintų normų bei madų neigimu. J. Cymbalas dukart pelnė Rusijos kino akademijos premiją „Nikė“ už geriausią dokumentinį filmą. Filmuose jis derina istoriko tyrinėtojo ir kino pasakotojo talentą, išryškina istorijos paradoksus.

„Skalvijos“ kino centras atgyja ir tampa vis populiaresniu kultūriniu centru Vilniuje. Per pastaruosius keletą metų „Skalvijos“ lankytojų skaičius išaugo 3,5 karto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų