REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniuje šeštadienio vidurdienį rengiamos eitynės, kuriose profesinės sąjungos ir nevyriausybinės organizacijos reikš pretenzijas valdžiai dėl augančių kainų.

REKLAMA
REKLAMA

"Prekių ir paslaugų kainų didėjimas vis dar nevaldomas nei Seimo, nei Vyriausybės pastangomis", - skelbia eitynių organizatoriai.

REKLAMA

Ketvirtadienį spaudos konferencijoje eitynių rengėjai žarstė kritiką valdžiai ir verslininkams. Profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas tikino, kad dėl nepakankamos valstybės priežiūros karteliniai susitarimai greičiausiai yra pasirašyti tarp pieno bei mėsos perdirbėjų.

"Mes galvojame, kad mėsos ar pieno gamintojų kartelinių susitarimų pagrindu yra didinama produktų kaina. Mūsų nuomone, į tai turėtų būti atsižvelgiama ir atidžiau žiūrima, nes supirkimo kainos, jei pieno produktų truputėlį padidėjo, tai mėsos supirkimo kainos nustatytos lygiai tokios pačios", - dėstė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Susitarimus dėl rinkos pasidalijimo esą gali būti pasirašę prekybos tinklai, siekiantys nuslėpti savo dominuojančią padėtį ir išvengti pelningumo ribojimo.

"Mes galvojame, kad gali būti taip, jog tarp prekybos centrų yra sudaryti susitarimai dėl rinkos pasidalijimo, nes laisvos rinkos sąlygomis monopoliams pelningumo normą nustato valstybė. Jeigu Lietuvoje įmonė ar organizacija užima 50 proc. rinkos, tai valstybė gali jai nustatyti pelningumo ribą", - sakė A.Černiauskas.

Protesto akciją nuspręsta organizuoti po rezultatų nedavusių įspėjamųjų piketų bei esą tik formalių atsakymų į rugsėjį valdžios institucijoms profsąjungų pareikštą nepasitenkinimą dėl kainų didėjimo, lenkiančio pajamų augimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Spalio mėnesį gauti formalūs atsakymai iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei Ūkio ministerijos, nenumatantys konkrečių veiksmų, todėl nutarta pradėti protesto akcijas", - skelbia organizatoriai, mitinge raginsiantys valdžią imtis konkrečių priemonių prieš kainų augimą.

Tarp jų - progresinių mokesčių įvedimas, neapmokestinamo pajamų minimo didinimas iki 400

litų, darbo užmokesčio ir socialinių išmokų indeksavimas esant infliacijai, valstybės valdymo išlaidų mažinimas, valdininkų privilegijų naikinimas ir panašiai.

REKLAMA

"Šie ekonominiai reikalavimai ignoruojami gali virsti politiniais" - spaudos konferencijoje perspėjo Lietuvos darbo federacijos pirmininkas Vydas Puskepalis.

Eitynėse Gedimino prospekte dalyvaus Lietuvos profesinės sąjungos, pensininkų, vartotojų teisių gynėjų, jaunimo organizacijos - laukiama iki 10 tūkst. žmonių. Eitynės prasidės prie Vyriausybės rūmų ir judės link Seimo, kur vyks pagrindinis mitingas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų