REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjeras grasina nutraukti derybas dėl neva Valstybės kontrolės išreikšto nepasitikėjimo, o teisininkai įspėja, kad nacionalinio investuotojo kūrimas prieštarauja Europos Sąjungos teisei, rašo „Klaipėda“.

REKLAMA
REKLAMA

Neatitinka EK reikalavimų

Europos teisės departamento Seimui pateiktose išvadose teigiama, kad Atominės elektrinės įstatyme numatytas nacionalinio investuotojo kūrimo modelis neatitinka Europos Komisijos (EK) reikalavimo atskirti elektros energijos tinklų veiklas nuo tiekimo ir gamybos.

REKLAMA

„Įgyvendinus Komisijos pasiūlymuose įtvirtintus reikalavimus padalinti tokios bendrovės nuosavybę galėtų kilti grėsmė Atominės elektrinės įstatyme numatyto nacionalinio investuotojo sukūrimui ir tęstinumui bei projekto įgyvendinimui“, – teigiama departamento rašte.

Specialistų teigimu, įstatymą būtų galima įgyvendinti ir nacionalinio investuotojo nuosavybės padalinimo išvengti tik paskyrus nepriklausomą perdavimo sistemos operatorių. Toks operatorius turėtų būti visiškai nesusijęs su nacionalinio investuotojo bendrove. Įspėjama, kad EK turi teisę nepritarti valstybės paskirtam nepriklausomam operatoriui ir paskirti jį savo nuožiūra.

REKLAMA
REKLAMA

Šis išaiškinimas reiškia, kad sumanymas nacionalinį investuotoją sukurti „Lietuvos energijos“ pagrindu, o vėliau Rytų skirstomuosius tinklus ir VST atskirti kaip dukterines įmones bei taip įgyvendinti EK reikalavimus neišdegs – toks monstras neatitiks ES teisės reikalavimų.

Komitetas pabūgo atsakomybės

Tačiau Seime vakar nebuvo kalbama apie Europos teisės departamento išvadas. Išklausęs slaptą Valstybės kontrolės nuomonę dėl energetikos įmonių vertinimo Seimas nusprendė palaukti ir kol kas neteikti svarstyti Atominės elektrinės įstatymo pataisų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo Audito komiteto pirmininkas Donatas Jankauskas, anksčiau aršiai pasisakęs už būtinybę Seimui suteikti teisę patvirtinti Vyriausybės derybų dėl nacionalinio investuotojo sudarymo rezultatus, vakar buvo santūrus.

„Nuspręsta stebėti situaciją“, – tepasakė jis. Tokį atsitraukimą būtų galima paaiškinti konservatorių lyderio Andriaus Kubiliaus pirmadienį nuskambėjusiais žodžiais: „Nežinau, ar reikia turėti galimybę tvirtinti. Tuomet būtų paprasta Vyriausybei permesti visą atsakomybę Seimui“.

Premjeras griebėsi grasinimų

Vakar Vyriausybės vadovas Gediminas Kirkilas pareiškė, kad derybos nutrauktos dėl Prezidento laiško Valstybės kontrolei ir šios pareikšto nepasitikėjimo darbo grupe. Esą Prezidentas suabejojo Vyriausybės pasirengimu ginti valstybės interesus derybose. Vyriausybės išplatintame pranešime teigiama, kad Valstybės kontrolės manymu, „nebuvo tinkamai pasiruošta atstovauti valstybės interesams steigiant nacionalinį investuotoją“.

REKLAMA

G.Kirkilas pareiškė, kad darbo grupė sudaryta iš kompetentingų įvairių valstybės institucijų atstovų ir „yra pajėgi užtikrinti visapusišką valstybės interesų apsaugą derybų procese“. Ministras pirmininkas piktinosi, kad „Valstybės kontrolė tokį griežtą verdiktą grupės atžvilgiu priėmė tarpinių diskutuojamų dokumentų pagrindu“.

Premjeras pagrasino, kad po Valstybės kontrolės išvadų Vyriausybė kartu su Prezidentu turi apsispręsti dėl tolesnio derybų vykdymo tikslingumo: „Iš esmės yra pareikštas nepasitikėjimas darbo grupe. Jei Prezidentas tai patvirtins, Premjeras yra apsisprendęs šią savo paties sudarytą darbo grupę išformuoti“.

REKLAMA

Paragino greičiau derėtis

Į Vyriausybės pranešimą Prezidentūra atsakė Valdo Adamkaus reiškiamu pasitikėjimu ūkio ministro Vyto Navicko vadovaujamai derybinei grupei ir paragino derybas su privačiu investuotoju atidėti kitai savaitei.

„Valstybės kontrolės pateikta medžiaga papildė finansinio konsultanto siūlymus dėl Vyriausybės derybų pozicijos“, – pranešime cituojamas Prezidentas V.Adamkus.

Valstybės kontrolė paaiškino nevertinusi ūkio ministro vadovaujamos darbo grupės veiklos, o pateiktose pastabose esą nediskutuojama apie juodraštinius vertinimo variantus. Valstybės kontrolė tikina nesiūlanti nutraukti darbo grupės veiklos ar kitaip stabdyti nacionalinio investuotojo steigimo procesą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujas senas pasiūlymas

Interviu Lietuvos radijui G.Kirkilas taipogi pripažino, kad „NDX energijos“ siūlomas nacionalinio investuotojo kūrimo modelis jau buvo numatytas.

„Patronuojanti įmonė, nuo kurios siūlo pradėti „NDX energija“, jau numatyta, tik ji numatyta antrajame etape“, – sakė premjeras, tačiau nepaaiškino, apie kokį „antrąjį etapą“ kalba.

Ūkio ministerijos Teisės ir viešųjų pirkimų departamento direktorė Neringa Pažūsienė naujienų agentūrai BNS paaiškino, kad iš tikrųjų buvo kalbama apie tai, jog iki 2008 metų pabaigos „Lietuvos energija“ turėtų būti reorganizuota, nuo jos atskyrus gamybos, perdavimo ir paskirstymo veiklas, kaip ir reikalauja Europos Sąjungos direktyvos.

Tokiu atveju „Lietuvos energija“ taptų patronuojančia įmone, o Rytų skirstomieji tinklai, VST, Kruonio hidroakumuliacinė, Kauno hidroelektrinė ir galbūt dar kai kurios įmonės būtų jos antrinės įmonės. Tačiau, kaip jau minėta aukščiau, tokia struktūra neatitiktų EK reikalavimų.

Jolita Skinulytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų