REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konservatorių frakcijos Seime narys Kęstutis Čilinskas norėtų, kad Konstitucinis Teismas (KT) atsakytų į klausimą, kas gali vertinti Seimo procedūrų teisėtumą - Etikos ir procedūrų komisija ar prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA

Tokį Seimo nutarimo papildymą K.Čilinskas siūlo liberaldemokratų inicijuotam kreipimuisi į KT, kuriuo siekiama išsiaiškinti, ar prezidento Valdo Adamkaus dekretas, kuriuo jis vetavo vadinamąjį Liustracijos įstatymą, neprieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui.

REKLAMA

Parlamentaras taip pat norėtų, jog KT pareikštų savo nuomonę, ar šalies vadovas turi teisę, neturėdamas pastabų įstatymo turiniui, grąžinti įstatymą iš naujo svarstyti, kai iš naujo turėtų būti svarstomos būtent prezidento pastabos dėl teisės akto turinio.

Tačiau 2002 metų birželio 19 dienos nutarime KT yra teigęs, jog "teikti Seimui pakartotinai svarstyti grąžinamo įstatymo pataisas ir papildymus - ne prezidento konstitucinė pareiga, o teisė", todėl valstybės vadovas šia teise gali pasinaudoti, o gali ir nepasinaudoti.

REKLAMA
REKLAMA

Anot K.Čilinsko, šalies vadovas galėjo nepasirašyti įstatymo ir tiek. Tokiu atveju vadinamojo Liustracijos įstatymo likimas jau priklausytų nuo Seimo pirmininko sprendimo - kai teisės akto nepasirašo ir nepaskelbia prezidentas, pagal Konstituciją tą padaryti turi parlamento vadovas.

"Konstitucinio Teismo nutarimas šiuo klausimu būtų svarbus ne tik dėl Liustracijos įstatymo priėmimo, bet taip pat atskiriant prezidento ir Seimo įgaliojimus įstatymų leidyboje bei nustatant, kaip teisingai tuos įgaliojimus Seimas ir prezidentas turi įgyvendinti. Dabar toje srityje yra per daug improvizavimo ir neaiškumų", - sakoma antradienį išplatintame K.Čilinsko pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų