REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį pasirodė pranešimai, kad „VP Market“ valdoma „NDX energija“ ketina trauktis iš nacionalinio investuotojo, jei jis bus kuriamas valstybinės įmonės „Lietuvos energija“ pagrindu. DnB NORD vyriausiasis analitikas, profesorius Rimantas Rudzkis naujienų portalui „Balsas.lt“ teigė nemanantis, kad „VP Market“ iš tikrųjų ketina trauktis, o tik nori, kad būtų pakeista nacionalinio investuotojo struktūra.
Paklaustas, ar galima rimtai vertinti „NDX energijos“ pareiškimus apie traukimąsi iš nacionalinio investuotojo, R. Rudzkis teigė nemanąs, kad tai rimta. Pasak pašnekovo, tikriausiai tuo siekiama parodyti, kad norima kitokios nacionalinio investuotojo struktūros.
R. Rudzkis sakė, kad tikriausiai bus siūloma kurti holdingo tipo kompaniją, kuri būtų kuriama ne vienu iš tų trijų įmonių pagrindu, o būtų sukurta nauja kompanija, kuri valdytų visas tris įmones.
„Manyčiau, kad „VP Market“ akimis žiūrint, šis žingsnis yra pakankamai gudrus, kadangi naują struktūrą kuriant visada lengviau realizuoti savo interesus, negu veikti jau nusistovėjusios struktūros pagrindu. Ir „NDX energija“ norės toje naujoje struktūroje turėti savus žmones komandai suformuoti. Ir tai tikrai lengviau daryti naujai kuriamoje kompanijoje negu senoje,“ – naujienų portalui „Balsas.lt“ sakė profesorius R. Rudzkis.
Pasak analitiko, naujos struktūros sukūrimas galbūt nesikerta ir su Lietuvos interesais, nes gal iš tiesų nauja įmonė būtų atsiribojusi nuo senų nusistovėjusių ryšių.
R. Rudzkis teigė, kad nereikia būti naiviems ir tikėtis, kad privatus investuotojas nepaisytų ir nesirūpintų savais interesais. „Vienareikšmiškai manau, kad, bet kokia bendrovė, ar tai būtų „NDX energija“ ar kokia nors kita, ji pirmiausia rūpinasi savais interesais ir tik po to valstybės. Dabar „VP dešimtukas“ ieško tų kelių, kaip tuos savus interesus geriau atstovauti, o tai kartais gali sutapti su valstybės interesais, o kartais ir negali,“ – teigė pašnekovas.
Paprašytas pasvarstyti, kaip reaguotų vyriausybė, jei būtų pasiūlyta keisti nacionalinio investuotojo struktūrą, pašnekovas teigė negalintis tiksliai atsakyti, nes vyriausybė nėra kažkoks abstraktus organas, o už jos stovi konkretūs gyvi žmonės su savo nusistovėjusiais ryšiais. „Man labai sunku pasakyti, ar vyriausybė norės sumenkinti „Lietuvos energijos“ vaidmenį, ar priešingai. Manau, vyriausybei investuotoją lengviau būtų kurti „Lietuvos energijos“ pagrindu, nes čia jau iš seniau yra nusistovėję ryšiai.“

REKLAMA
REKLAMA

UAB „NDX energija“ nuomone, nacionalinis investuotojas į atominę elektrinę turėtų būti formuojamas ne AB „Lietuvos energija“ pagrindu, bet sukuriant patronuojančią akcinę bendrovę, kurios dukterinėmis įmonėmis būtų  „Lietuvos energija“, RST ir VST, praneša "Vz.lt".

REKLAMA

Tai bendrovė ketina siūlyti pirmajame jos ir Vyriausybės derybininkų susitikime antradienį. Šis „NDX energijos“ siūlymas neatitinka Seime pavasarį priimtame Atominės elektrinės įstatyme numatytų nacionalinio investuotojo bendrovės (NIB) formavimo principų.

Pasak „NDX energija“ pranešimo, ši bendrovė negali dalyvauti nacionalinio investuotojo, kuriamo „Lietuvos energijos“ (LE) pagrindu, kapitale, nes LE techniniais, sisteminiais, žmogiškaisiais, sutartiniais ir finansiniais saitais yra sujungta su Rusijos elektros energetikos sistema, o elektros energijos importo-eksporto funkcijas faktiškai vykdo su Rusijos elektros energetikos bendrovėmis susijusiomis įmonėmis. Tai esą lemia, kad LE nėra laisva priimti bei įgyvendinti strateginių sprendimų.

REKLAMA
REKLAMA

Savo ruožtu vienas  „NDX energija“ derybininkų su Vyriausybe dėl nacionalinio investuotojo kūrimo, vienas iš  bendrovės „VP Market“ vadovų  Žilvinas Marcinkevičius pranešė, kad traukiasi iš šio projekto, skelbia portalas "Lrytas.lt". Savo sprendimą jis motyvuoja tuo, kad jam nepakeliui su „Lietuvos energijos“ vadovu Rymantu Juozaičiu.

Ž.Marcinkevičius yra pareiškęs, kad bendrovės negąsdina įvairūs svetur ruošti Lietuvos energetinės sistemos griovimo planai.

Pasak "Lrytas.lt", pareiškimas išplatintas po to, kai spauda ir oficialūs pareigūnai prabilo apie egzistuojantį slaptą planą žlugdyti nacionalinio investuotojo kūrimą, o vienu galimų jo autorių buvo vadinamas koncernas „MG Baltic" ir jo prezidentas Darius Mockus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ūkio ministras Vytas Navickas VST savininkės „NDX Energijos“ pranešimą apie ketinimus trauktis iš nacionalinio investuotojo struktūros įvertino kaip „įdomų požiūrį“, pagrįstą trim argumentais. V. Navickas lrt.lt teigė negavęs žinių apie VST planus, tačiau sakė prieš tai bendravęs su įmonės atstovais ir sutarę kiek galima greičiau susitikti.

„Turime rimtai apsvarstyti situaciją. Dabartinis Atominės elektrinės įstatymas numato, kad nacionalinis investuotojas kuriamas „Lietuvos energijos“ kartu su „NDX Energija“. Jei ši pasitrauks, turėsim reikalų su Seimu, reikės koreguoti įstatymą“, – lrt.lt sakė V. Navickas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų