REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kontraversiškasis Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas pareiškė, kad JAV ir jos sąjungininkai turi atsiprašyti dėl veiksmų prieš Irano atominę branduolinę programą.

REKLAMA
REKLAMA

M. Ahmadinejadas taip pat pažymėjo, jog paskutinė Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) ataskaita apie Irano branduolines galimybes yra "teisinga", skelbia BBC.

REKLAMA

TATENA paskutinėje savo ataskaitoje apibendrino, jog Iranas patikslino savo branduolinės veiklos ankstesnę eigą, dabartinė padėtis vis dar kelia klausimų. JAV po šios ataskaitos paragino tarptautinę bendruomenę toliau griežtinti sankcijas M. Ahmadinejado valdomai valstybei.

Kaip teigiama ataskaitoje, Iranas toliau tęsia urano sodrinimo darbus nepaisydamas Jungtinių Tautų (JT) Saugumo tarybos reikalavimų. Pasirodžius šiai informacijai, JAV atstovai iškart pareiškė, jog dabartinio Irano bendradarbiavimo nepakanka.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu Iranas pripažino pastarąsias TATENA išvadas kaip politinę pergalę, rašo BBC.

„Nuo pat pirmų dienų mes tvirtinome, jog Irano branduolinė programa yra taiki ir tai - mūsų teisė, tačiau Vakarų šalių skleista propaganda ir vykdytas spaudimas, neleido pasauliui išgirsti iraniečių balso. Dabar pasaulis mato, jog mūsų veikla yra „švari“ ir taiki, o visi TATENA klausimai sulaukė atitinkamų atsakymų“, - teigė M. Ahmadinejadas valstybės kontroliuojamai žiniasklaidai.

M. Ahmadinejadas taip pat pareiškė, kad atėjo laikas JAV ir jų sąjungininkėms keistį savo poziciją. „Vadovaudamiesi klaidinga informacija jūs priėmėte 2 rezoliucijas“, - teigė Irano vadovas, turėdamas omenyje ankstesnes JT rezoliucijas, įvedusias sankcijas jo šaliai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dabar, kai išsiaiškinote, jog turėta informacija buvo klaidinga, jūs turite būti drąsus, pasakyti „mes suklydome“ ir atsiprašyti“, - sakė M. Ahmadinejadas.

Vakarų šalys kaltina Iraną sodrinant uraną su tikslu pasigaminti atominį ginklą. Tačiau Iranas tokius kaltinimus atmeta ir teigia, jog jo branduolinės programos tikslai vien taikūs – pasigaminti atominės energijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų