REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo išplėstinė teisėjų kolegija penktadienį paliko galioti žemesnės instancijos teismo sprendimą, pagal kurį aukštojo išsilavinimo neturintis antstolis grąžinamas į darbą.

REKLAMA
REKLAMA

Teisingumo ministerijos atskirasis skundas atmestas.

Teisingumo ministro įsakymą dėl šio antstolio atleidimo iš darbo teismas stabdo iki bylos išnagrinėjimo iš esmės, pranešė teismo atstovė spaudai.

REKLAMA

Kitą savaitę šis teismas skelbs nutartis dėl kitų antstolių laikino grąžinimo į darbą.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas pabrėžė, jog nesustabdžius ginčijamo ministro įsakymo galiojimo, šis administracinis aktas realiai gali sukelti neigiamas pasekmes.

Jų pašalinimas gali būti neįmanomas arba itin sudėtingas. Iš esmės būtų neįmanoma apskaičiuoti ir kompensuoti turtinę žalą, kurią būtų patyręs ir ateityje patirtų antstolis, neįmanoma būtų apskaičiuoti ir turtinės žalos, jei jis netektų klientų pasitikėjimo, prarastų darbuotojus ir klientus.

REKLAMA
REKLAMA

Bylą nagrinėjusios išplėstinės teisėjų kolegijos vertinimu, pirmosios instancijos teismo pritaikyta reikalavimo užtikrinimo priemonė yra proporcinga siekiamam tikslui - užtikrinti realią ir veiksmingą asmens teisių gynybą teisme, išvengti nepataisomos žalos, kuri gali atsirasti, jei skundžiamas teisingumo ministro įsakymas ginčo metu galiotų, o vėliau teismo sprendimu būtų panaikintas.

Teismas pabrėžė, kad teismo antstolio veikla yra specifinė, užbaigianti individualioje byloje teisingumo vykdymo procesą. Ji susijusi su įvairių organizacinių, techninių, teisinių ir kitų priemonių įgyvendinimu. Kolegijos vertinimu, sustabdžius įsakymo galiojimą būtų padaryta mažesnė žala privatiems ir visuomenės interesams, nei netaikius šios reikalavimo užtikrinimo priemonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teisingumo ministerija, remdamasi Antstolių įstatymu, nuo spalio 1 dienos atleido 27 išsilavinimo neįgijusius antstolius. Tačiau Vilniaus apygardos administracinio teismas sustabdė šio teisingumo ministro P.Baguškos įsakymo vykdymą 9 antstoliams.

Ministras mano, kad antstoliai, kurie nebaigė aukštojo mokslo negali vykdyti pavestų funkcijų, negali dirbti antstoliais. Turi būti vykdomas Antstolių įstatymas.

Vilniaus apygardos administracinis teismas spalio 5-11 dienomis priimtomis nutartimis priėmė nagrinėti 19 antstolių skundus dėl teisingumo ministro P.Baguškos pasirašytų įsakymų atleisti juos iš darbo panaikinimo.

REKLAMA

Antstoliai prašė taikyti reikalavimo užtikrinimo priemonę - kol teismas neišnagrinės jų bylų ir neįsiteisės teismo sprendimai, sustabdyti ministro įsakymų galiojimą.

Prašymus taikyti reikalavimo užtikrinimo priemonę antstoliai motyvuoja tuo, kad nesustabdžius skundžiamo įsakymo, jie privalėtų atleisti visą personalą, uždaryti savo kontoras, jų vykdomosios bylos būtų perduotos kitiems antstoliams, o tai sąlygotų ne tik vykdymo proceso vilkinimą, bet ir proceso šalių nepasitenkinimą, prireiktų daug laiko, kol naujai paskirti antstoliai susipažintų su jiems perduotomis vykdomosiomis bylomis, atsirastų nuostolių dėl nepagrįsto sprendimo priėmimo.

REKLAMA

Prieš penkerius metus priimtame įstatyme buvo numatyta, kad visi antstoliai turi įgyti aukštąjį teisinį universitetinį išsilavinimą iki 2007 metų spalio 1 dienos, tačiau sulaukus nustatytos dienos šio reikalavimo nebuvo įvykdę 27 antstoliai - maždaug trečdalis iš iki šiol dirbusių.

Dėl šios priežasties reikiamo išsilavinimo neįgiję antstoliai buvo atleisti iš pareigų.

Atleidus tinkamo išsilavinimo neturinčius antstolius, jų kontoros sustabdė per 130 tūkst. bylų vykdymą, nes, anot Lietuvos antstolių rūmų (LAR), tai tapo neišvengiama likviduojant reikiamo išsilavinimo nespėjusių įgyti antstolių kontoras.

Tuo metu Teisingumo ministerijos duomenimis, šiuo metu yra suformuotas 130 antstolių padėjėjų, turinčių aukštąjį universitetinį išsilavinimą, būrys, galintis perimti atleistų antstolių darbą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų