REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybė gali būti įpareigota pasirašyti nacionalinio investuotojo steigimo sutartį tik tada, kai svarbiausioms jos nuostatoms pritars Seimas

REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui, siūloma, kad Seimas pritartų akcijų pasiskirstymui nacionalinio investuotojo bendrovėje, kuri turėtų statyti naują atominę elektrinę.

REKLAMA

Parlamento Audito komiteto nariai žada siūlyti atitinkamai pakeisti šiemet Seimo priimtą Atominės elektrinės įstatymą. Pataisų turiniui taip pat gali turėti įtakos Valstybės kontrolės išvados dėl nacionalinio investuotojo steigimo.

Audito komitetas dar kreipsis į Ūkio ministeriją, kad ši pateiktų informaciją dėl Rytų skirstomųjų tinklų (RST) įvertinimo.

Ar bus teikiamos pataisos ir kokios, galutinai bus apsispręsta kitos savaitės antradienį.

„Darbietė“ Loreta Graužinienė tvirtino, kad dėl pataisų reikalingumo turi apsispręsti pats Seimas, o ne vienas komitetas.

REKLAMA
REKLAMA

Ji siūlė apibrėžti, kas - Vyriausybė ar Seimas - prisiims atsakomybę dėl sprendimų statyti naują atominę elektrinę bei įkurti jos statyba besirūpinantį nacionalinį investuotoją.

"Seimui šalintis nuo atsakomybės nederėtų. Aš palaikysiu iniciatyvas didinti Seimo įtaką šiame procese", - kalbėjo komiteto pirmininkas konservatorius Donatas Jankauskas.

Konservatorius Edmundas Pupinis siūlė dėl pataisų neskubėti ir laukti oficialios informacijos apie "trigalvį slibiną" sudarysiančių įmonių akcijų pasiskirstymą nacionalinio investuotojo bendrovėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak „darbiečio“ Mindaugo Subačiaus, „jeigu nebūtų vienos to trigalvio slibino galvos, būtų viskas gerai“.

Seimo Teisės departamento teisininkai išaiškino, kad Seimas neprivalo pareikšti savo pozicijos dėl nacionalinio investuotojo steigimo. Tokią išvadą ketvirtadienį Teisės departamentas pateikė Seimo Audito komitetui.

Parlamentarai norėjo gauti išaiškinimą, ar jų pačių priimto Atominės elektrinės įstatymo nuostatos įpareigoja Vyriausybę gauti Seimo pritarimą dėl esminių sutarties, steigiant nacionalinio investuotojo bendrovę, nuostatų.

REKLAMA

Teisininkai nurodė, kad nacionalinis investuotojas bus ne naujai steigiamas juridinis asmuo, o jau egzistuojanti „Lietuvos energija“, kurios įstatinis kapitalas bus padidintas privataus kapitalo „NDX energijos“ valdomomis VST ir valstybės valdomomis RST akcijomis.

Pasak teisininkų, Seimas gali pareikšti nuomonę tik dėl naujos elektrinės statybos, o ne dėl nacionalinio investuotojo steigimo.

Nacionalinis investuotojas, kurį sudarys valstybės valdoma „Lietuvos energija“, Rytų skirstomieji tinklai bei privataus kapitalo bendrovės „NDX energijos“ valdomi Vakarų skirstomieji tinklai, turėtų būti sukurtas iki šių metų pabaigos. Numatoma, kad įmonė statys dešimčių milijardų litų vertės naują atominę elektrinę bei elektros jungtis su Lenkija ir Švedija.

Neoficialiomis žiniomis, „KPMG Baltics“ vertinimu "Lietuvos energija" galėtų pretenduoti į 31 proc., Rytų skirstomieji tinklai - į 33 proc., VST - į 35 proc. reorganizuotos „Lietuvos energijos“ akcijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų