REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo nariai jau pateikė per 500 siūlymų „tobulinti“ biudžeto projektą, kurių vertė - apie 3 mlrd. litų - artėjant rinkimams politikai už valstybės pinigus bando įsiteikti savo apygardų rinkėjams, rašo „Lietuvos žinios“. 

REKLAMA
REKLAMA

Rytoj Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) ketina prasijoti gausius parlamentarų siūlymus dėl papildomų lėšų skyrimo. Per mėnesį biudžeto įstatymo projektas aplipo puse tūkstančio parlamentarų prašymų. Tūkstančių ir net milijonų prašantys politikai pasišovė atriekti įvairioms reikmėms dar 3 mlrd. litų.

REKLAMA

"Vienmandatėse apygardose išrinkti parlamentarai teikia daugiausia siūlymų. Jie nori turėti kuo pasigirti prieš savo rinkėjus, - neslėpė nusivylimo Seimo BFK pirmininkas Jonas Lionginas. - Kažkokia nesąmonė. Vieną dieną priimame Fiskalinės drausmės įstatymą, o kitą matome susikaupusius 3 mlrd. litų."

Tarp naujesnių įregistruotų siūlymų - Liberalų sąjūdžio (LS) atstovės iš Kauno Dalios Teišerskytės prašymas rasti 9 mln. litų Kauno valstybinio muzikinio teatro remontui. Alytiškis socialdemokratas Julius Sabatauskas pageidauja savo miesto stadiono remontui skirtus asignavimus padidinti 2 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA

Tauragėje išrinktas socialliberalas Vaclovas Karbauskis nori 300 tūkst. litų šio miesto Švč. Trejybės parapijos namų statybos projektui. Valstietis liaudininkas, Seimo vicepirmininkas Alfredas Pekeliūnas siekia, kad iš valstybės piniginės nubyrėtų 800 tūkst. litų Panevėžio rajono, iš kurio jis yra, Jotainių pensiono gyvenamųjų pastatų rekonstrukcijai. Liberalcentristas iš pajūrio Raimundas Palaitis prašo 2 mln. litų Klaipėdos specialiosios mokyklos-darželio "Versmė" renovacijai. "Žinoma, mąstau apie rinkimus. Esu išrinktas vienmandatėje apygardoje, turiu įsipareigojimų", - neslėpia R.Palaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konservatorius panevėžietis Julius Dautartas vienos savo miesto mokyklos statybos darbams paprašė 5,5 mln. litų. "Kad ir kaip ten būtų, užtrunkančios statybos valstybei atsieina tikrai brangiau", - į priekaištus dėl fiskalinės drausmės atsakė jis.

Tarp plačiamosčių yra ir "darbietis" Jonas Pinskus, siūlantis skirti daugiau kaip 4 mln. litų Širvintų rajono, kurio Darbo partijos (DP) skyriui vadovauja jo žmona Živilė, Musninkų vidurinės mokyklos rekonstrukcijai. Kitas "darbietis", Seimo vicepirmininkas kaunietis Vydas Gedvilas prašo 4 mln. litų Lietuvos veterinarijos akademijos Užkrečiamųjų ligų katedrai perkelti ir dar 2,5 mln. litų - akademijos šilumos ūkiui renovuoti. Panašios apsukos ir Liberaldemokratų frakcijos nario iš Gargždų Petro Gražulio - jis siūlo beveik 4 mln. litų skirti Klaipėdos apskrities viršininko administracijai - potvyniams pasirengti ir potvynių padariniams šalinti.

REKLAMA

Konservatorius Emanuelis Zingeris taip pat nesismulkina - nori 3 mln. litų Vilniaus žydų Šolom Aleichemo vidurinės mokyklos renovacijai. Yra ir mažiau asmeniniu įsiteikimu rinkėjams kvepiančių siūlymų. Pavyzdžiui, socialdemokratas Bronius Bradauskas siūlo net 50 mln. litų padidinti Daugiabučių namų modernizavimo programos išlaidas, o konservatorė Vincė Vaidevutė Markevičienė prašo skirti 10 mln. litų Vaiko minimalios ir vidutinės priežiūros įstatymui įgyvendinti. Ekonomikos komiteto pirmininkė Birutė Vėsaitė mato reikalą duoti apie milijoną litų Ūkio ministerijai, kad Japonijoje atrastų Lietuvos verslu besirūpinančių institucijų.

REKLAMA

Kai kurie Seimo nariai dėl bendrų tikslų susiburia į grupes. Tokia mišri grupė siūlo papildomą milijoną skirti Lietuvos mokslų akademijos rūmų kapitaliniam remontui. Dar 11 parlamentarų prašo 450 tūkst. litų Keturiasdešimties totorių kaimo bendruomenės namo statybai. Liberalė D.Teišerskytė su konservatoriumi J.Dautartu mato reikalą atseikėti milijoną Tautinių mažumų ir išeivijos departamentui, kad būtų įgyvendinta Nacionalinių transliuotojų informacinės sklaidos per sienas skatinimo koncepcija.

Kad ir koks būtų politikų apetitas, pasak J.Liongino, bus patenkintas tik maždaug kas dešimtas siūlymas. "Šiurkščiai skaičiuojant, turėtume rasti papildomai maždaug 270-280 mln. litų", - laikraščiui sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų