REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Policininkai turėtų būti pavaldūs tiesiogiai renkamiems seniūnams ar merams, mano Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas.

REKLAMA
REKLAMA

"Viešąją tvarką turėtų užtikrinti žmonių renkami atstovai. Tai turėtų būti municipalinė policija (...) ir ji turėtų būti pavaldi tiems, kurie turi žmonių pasitikėjimą, yra žmonių išrinkti. Buvo siūlymas toks, kad ir apylinkių inspektoriai būtų prižiūrimi tiesiogiai renkamų seniūnų ir savivaldybės vadovų, kurie taip pat turėtų būti tiesiogiai renkami", - trečiadienį interviu Žinių radijui sakė parlamento vadovas.

REKLAMA

Jo teigimu, "rezultatas būna geresnis, kai tiesiogiai jaučiama atsakomybė iš toje teritorijoje gyvenančios bendruomenės", tačiau ši bendruomenė policijos darbą įtakotų per renkamus savivaldos atstovus.
"Tokiu būdu galėtų būti ir dvigubas pavaldumas, bet jie būtų priežiūroj tų žmonių, kurie betarpiškai atsakingi už viešąją tvarką toje teritorijoje", - svarstė Seimo pirmininkas.

V.Muntianas išreiškė nuomonę, kad po tragedijos Skuodo rajone, kai policininko sukeltoje avarijoje žuvo trys vaikai, išryškėjusi vidaus reikalų ministro ir policijos generalinio komisaro nesantaika yra "sisteminė pavaldumo ir atskaitomybės problema" ir ji esą egzistavusi, kai ministrais bei komisarais buvo ir kiti asmenys.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal Policijos veiklos įstatymą, policijos generalinis komisaras yra tiesiogiai pavaldus vidaus reikalų ministrui bei atskaitingas prezidentui, tačiau po avarijos Skuodo rajone atsistatydinęs, bet pareigas vis dar einantis vidaus reikalų ministras Raimondas Šukys ne kartą yra sakęs, jog komisaras ministrui yra pavaldus "tik nominaliai".

Tuo metu premjeras Gediminas Kirkilas komisaro pavaldumo klausimo nelaiko esminiu problemą policijoje išspręsiančiu raktu. Jo nuomone, pirmiausia reikia griežtinti pareigūnų atsakomybę.

Apie būtinybę griežtinti pareigūnų atsakomybę bei galimybę keisti policijos generalinio komisaro pavaldumą prabilta po skaudžios avarijos, kai Skuodo policijos pareigūno Sauliaus Pauliko vairuojamas automobilis praėjusį trečiadienį mirtinai sužalojo tris vaikus. Šis įvykis sukrėtė visuomenę ir aukščiausius šalies vadovus bei privertė iš pareigų trauktis vidaus reikalų ministrą R.Šukį ir policijos generalinį komisarą Vytautą Grigaravičių.

Po tragiškos avarijos taip pat pasigirdo siūlymų griežtinti įstatymus. Konservatorius Kęstutis Čilinskas pirmadienį įregistravo Baudžiamojo kodekso (BK) pataisas, išplečiančias sunkinančių aplinkybių ratą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų