REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konservatoriai pyksta, kad VSD vadovas jų nelanko

Konservatoriai pyksta, kad Valstybės saugumo departamento (VSD) generalinis direktorius Povilas Malakauskas neapsilanko jų frakcijoje Seime.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš mąsčiau ir mąstysiu dešiniuoju pusrutuliu ir niekas manęs nepakeis“, - tuomet dar būdamas kandidatu į VSD vadovus prabilo P. Malakauskas. Tačiau Seime įsitvirtinusiems dešiniesiems jis nuo to artimesnis netapo.

REKLAMA

Tėvynės sąjungos (TS) pirmininko pavaduotoja Irena Degutienė antradienį išplatino viešą pasipiktinimą, jog VSD vadas atsisakė atvykti į konservatorių frakcijos posėdį ir nepateikė informacijos apie Nacionalinio investuotojo bendrovės kūrimą.

"Artėjant prie pabaigos AE statybos įstatyme numatytam Nacionalinio investuotojo bendrovės kūrimui TS frakcija į savo posėdį pakvietė VSD generalinį direktorių, norėdama dar iki svarbių sprendimų priėmimo išgirsti, ar skaidriai vyksta bendrovės kūrimas. Esame nustebę, kad P.Malakauskas atsisakė atvykti į frakcijos posėdį", - piktinasi I.Degutienė.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, "šio VSD vadovo poelgio negalima vertinti kitaip, kaip siekio išvengti parlamentinės kontrolės bei atsisakymo teikti informaciją visuomenei ypač svarbiais klausimais".

Tuo metu VSD generalinio direktoriaus atstovas spaudai Vytautas Makauskas teigė, jog departamentas dar susitikimo išvakarėse informavo partijos lyderį A.Kubilių, kad direktorius neatvyks į posėdį.

Konservatorių lyderis Andrius Kubilius taip pat nebuvo sužavėtas, kad P.Malakauskas neatvyko į susitikimą, nors dar jo išvakarėse pats VSD vadovas informavo TS lyderius neatvyksiąs į posėdį, nes visa informacija esą yra pateikiama darbo grupei Nacionaliniam investuotojui įsteigti, kurioje dirba ir politikai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, departamentas visą susijusią informaciją teikia ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK), kurio nariai atstovauja visoms parlamento politinėms jėgoms.

Tuo metu vienas iš konservatorių lyderių Jurgis Razma tokią argumentaciją vadina "miglota".

"Pateikė jis tokią argumentaciją miglotą: kad čia gali būti politizuojama, kad čia jis į frakcijas nesąs linkęs eiti apskritai, o tik į komitetą (NSGK - BNS), tai bet tuos argumentus reikėjo išsakyt tada, kai buvo sutikęs ateiti. Man neaišku, kodėl jis staiga persigalvojo", - sakė J.Razma.

REKLAMA

TS pirmininkas A.Kubilius taip pat teigė manąs, jog departamento vadovas savo nuomonę dėl Nacionalinio investuotojo kūrimo turėtų pasakyti ir Seimo frakcijoms.

"Mes manom, kad saugumo departamentas turėtų ir frakcijom pasakyti savo nuomonę dėl Nacionalinio investuotojo formavimo, o kažkaip dabar saugumo departamento vadovybė lyg ir vengia ateiti ir pasakyti, ar jiems viskas gerai, ar jie mato kokių nors problemų", - nuomonę išsakė konservatorių lyderis.

Konservatoriai VSD šefą nutarė pasikviesti po to, kai žiniasklaidoje pasirodė informacija, jog departamentas turi informacijos apie neva sąmoningus ketinimus sužlugdyti Nacionalinio investuotojo bendrovės kūrimą.

REKLAMA

Dėl tokio pobūdžio informacijos kita konservatorė Rasa Juknevičienė antradienį kreipėsi į premjerą Gediminą Kirkilą, klausdama, kada ir kokią informaciją VSD yra jam pateikęs.

Nacionalinio investuotojo bendrovės kūrimo procesą iš visų partijų labiausiai kritikuoja konservatoriai. Jie išreiškė susirūpinimą anksčiau numatytu planu nelygiai vertinti panašia veikla užsiimančius Rytų ir Vakarų skirstomuosius tinklus.

Neoficialiomis žiniomis, akcijos būsimoje bendrovėje galėtų pasiskirstyti taip: valstybės kontroliuojamiems Rytų skirstomiesiems tinklams (RST) 33 proc. akcijų, privatizuotiems Vakarų skirstomiesiems tinklams (VST), kontroliuojamiems "VP grupės" įmonės "NDX energija" - 35 proc. akcijų, "Lietuvos energijai" - apie 31 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų