REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tragedija Skuodo rajone, nusinešusi trijų vaikų gyvybes, paskatino griežtinti įstatymus - konservatorius Kęstutis Čilinskas įregistravo Baudžiamojo kodekso (BK) pataisas, išplečiančias sunkinančių aplinkybių ratą.

REKLAMA
REKLAMA

"Paskutinio meto įvykiai, sukrėtę visuomenę, rodo, jog kelių eismo taisyklių pažeidėjams numatyta atsakomybė yra per menka, kad priverstų susilaikyti nuo pažeidimų, sukeliančių skaudžias nelaimes ir sunkius žmonių teisių pažeidimus. Pažeidėjai, įskaitant ir kai kuriuos pareigūnus, tapo įžūlūs", - rašoma BK pataisų projekto aiškinamajame rašte.

REKLAMA

Anot K. Čilinsko, būtina tinkamai įvertinti tokius atvejus, kai prie vairo sėda girtas asmuo.

Jo manymu, turėtų būti išplėstas sunkinančių aplinkybių ratas, tai yra bausmė turi proporcingai didėti, jei asmuo, kuris neblaivus sukėlė autovįvykį, yra policijos pareigūnas, sužalojo arba nužudė ne vieną, o kelis žmones, taip pat jei pasišalino iš įvykio vietos arba vairavo neblaivus ir pateko į avariją ne pirmą kartą.

Pareigas neseniai pradėjęs eiti naujasis parlamentaras siūlo minėtais atvejais, kai nukentėjusio žmogaus sveikata sutrikdyta nesunkiai, nebausti bauda arba areštu, o laisvės atėmimo bausmę didinti nuo anksčiau numatytų trejų iki ketverių metų.

REKLAMA
REKLAMA

Jei avarijos metu neblaivaus asmens vairuojamas automobilis sunkiai sutrikdė kito žmogaus sveikatą ir jam gali būti pritaikomos sunkinančios aplinkybės, tai bausmės terminas galėtų įvairuoti nuo 2 iki 9 metų. Šiuo metu numatoma bausmė iki 6 metų.

Tuo metu sukėlus avariją, nusinešusią žmonių gyvybes, laisvės atėmimo bausmė įvairuotų nuo 5 iki 15 metų, o dabar kodekse numatytos mažesnės bausmės - tai yra nuo3 iki 10 metų.

Bausmės turėtų būti taikomos atsižvelgus į jau minėtas sunkinančiąsias aplinkybes.

Dabar galiojantis kodeksas nenumato diferencijuoti bausmės atsižvelgus į avarijoje žuvusių žmonių skaičių, vairavimo išgėrus ir sukėlus avariją pakartotinumą, taip pat bausmė nesiskiria, jei kelių žudikai yra pareigūnai, įgalioti prižiūrėti viešąją tvarką ir saugumą keliuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skaudi avarija, kurios metu Skuodo policijos pareigūno Sauliaus Pauliko vairuojamas automobilis praėjusį trečiadienį mirtinai sužalojo tris vaikus, sukrėtė ne tik visuomenę, bet ir aukščiausius šalies vadovus.

Vidaus reikalų ministras R. Šukys iškart pareikalavo Policijos generalinio komisaro Vytauto Grigaravičiaus atsistatydinimo.

V. Grigaravičius apie pasitraukimą iš užimamų pareigų paskelbė pirmadienį susitikęs su prezidentu Valdu Adamkumi. Atsistatydinimo pareiškimą premjerui Gediminui Kirkilui įteikė ir vidaus reikalų ministras.

Pagal Konstituciją, ministrus skiria ir atleidžia prezidentas premjero teikimu.

Prezidentas vidaus reikalų ministro siūlymu ir Vyriausybės teikimu taip pat skiria ar atleidžia ir Policijos generalinį komisarą, kuris yra tiesiogiai pavaldus ministrui bei atskaitingas šalies vadovui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų