REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovas Algimantas Matulevičius trečiadienį pabrėžė laukiąs bendrų Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovo Povilo Malakausko, šalies prezidento Valdo Adamkaus, Seimo ir kitų valdžios institucijų veiksmų, siekiant išspręsti įsisenėjusias VSD problemas.

REKLAMA
REKLAMA

A. Matulevičiaus vertinimu, pagrindinė problema šiuo metu išlieka tam tikri su verslo interesais susiję asmenys, kurie iki šiol yra išlaikę įtaką VSD struktūroje.

REKLAMA

Paklaustas apie žiniasklaidoje pasirodžiusius tvirtinimus, esą NSGK linkusi kritikuoti P. Malakausko veiklą, A. Matulevičius naujienų portalui „Balsas.lt“ teigė, jog trečiadienį NSGK paskelbta ataskaita visų pirma siekta paraginti atsakinguosius asmenis susirūpinti tuo, kad saugumo struktūrose, nepaisant visų P. Malakausko pastangų, iki šiol liko dirbti susikompromitavę darbuotojai.

"Departamento generalinis direktorius (...) iki šiol nesprendžia parlamentinio tyrimo išvadose neigiamai įvertintų VSD pareigūnų tinkamumo vadovaujančioms pareigoms klausimo", - rašoma komiteto sprendime.

REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant šios formuluotės, A. Matulevičius pabrėžė neturįs P. Malakauskui jokių priekaištų, o priešingai, sveikinąs jį su bandymu sistemiškai spręsti nacionalinės saugumo sistemos koordinavimo problemas. Vilkinamas parlamentinės VSD veiklos tyrimų išvadų įgyvendinimas esą stringa ne tiek dėl naujojo VSD vadovo kaltės, kiek dėl kitų institucijų neveiklumo.

Tuo metu P. Malakauskas ne kartą yra teigęs, kad sprendimus dėl savo pavaduotojų priima tik jis pats, todėl juos atleis tik tuomet, jei turės duomenų apie jų nepatikimumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Komiteto sprendime taip pat atkreiptas dėmesys į tai, jog P. Malakauskas leido buvusiam VSD vadovui Arvydui Pociui gyventi tarnybiniame bute bei neparodė palankumo buvusio VSD vadovo atleistiems vadinamiesiems "kurmiams", kurie esą nutekindavo informaciją politikams.

"Buvusio VSD generalinio direktoriaus sprendimas nušalinti ir atleisti nuo pareigų parlamentiniam tyrimui liudijusius pareigūnus sumenkino Lietuvos pareigūnų pasitikėjimą parlamentinę kontrolę vykdančia institucija. Nepriimtina ir naujai paskirto VSD generalinio direktoriaus pozicija atleistųjų pareigūnų atžvilgiu", - rašoma sprendime.

REKLAMA

Buvęs VSD vadovas A. Pocius nuo tarnybos nušalino vadinamuosius "kurmius", kurie esą neleistinai nutekindavo informaciją politikams.

VSD Antrosios valdybos viršininkas Vytautas Damulis bei kitas atleistasis Kastytis Braziulis dėl to skundėsi teismui, tačiau net kelių instancijų teismai nusprendė, kad jie buvo atleisti teisėtai.

Trečiadienį už praėjusių metų VSD veiklos ataskaitą ir parlamentinio VSD tyrimo išvadų įgyvendinimo vertinimą balsavo 6 NSGK nariai, 3 buvo prieš ir 2 susilaikė.

"Čia supainioti du žanrai, kaip matosi ir iš pavadinimo (pavadinime suplakama ir VSD veiklos ataskaita, ir parlamentinio tyrimo įgyvendinimas - BNS). Tad jei mes kalbame apie ataskaitą, tai vertiname ataskaitą. Nes tyrimo medžiaga yra patvirtinta, išvados yra pateiktos, mano galva, komitetas viršijo savo kompetenciją", - žurnalistams po komiteto posėdžio sakė sprendimui nepritaręs liberalcentristas Vytautas Bogušis.

REKLAMA

Prieš komiteto išvadas taip pat balsavo socialliberalas Alvydas Sadeckas ir socialdemokratė Milda Petrauskienė. NSGK parlamentinio tyrimo išvadas anksčiau palaikę „darbiečiai“ Rimantas Bašys ir Romualda Kšanienė trečiadienį susilaikė.

R. Bašys naujienų portalui „Delfi.lt“ aiškino, jog susilaikė dėl komiteto išvadų, nes pajuto bandymą daryti politinį spaudimą VSD vadovui P. Malakauskui.

„Tirdami VSD veiklą mes priėjome išvadą, kad būtų baigtas politikavimas, tačiau dabar būtent tai privertė mane suklusti, nes matau, kad iš mūsų komiteto pusės pradėjo atsirasti spaudimas P. Malakauskui, kad jis priimtų sprendimus, kurie yra politiški“, - sakė R. Bašys.

Konkrečiai minėtų politinių sprendimų „darbietis“ teigė negalįs atskleisti, nes komiteto posėdžiai buvo uždari.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų