REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Maždaug 150 tūkst. Lietuvos pensininkų, kurie 1995-2002 metais dirbdami negavo dalies pensijos, netrukus praturtės, skelbia „Lietuvos žinios“. 

REKLAMA
REKLAMA

Vakar Seimas nusprendė grąžinti per aštuonerius metus neišmokėtą dalį pensijų. Pinigai pasieks ir jau mirusių pensininkų paveldėtojus. Išankstiniais skaičiavimais, tam prireiks 560 mln. litų. Grąžinti skolą numatyta per trejus metus. Pirmoji išmoka pesininkus turėtų pasiekti 2008-ųjų liepą.

REKLAMA

"Teisingumas nugalėjo!" - Seimo plenarinių posėdžių salės balkone, kuriame vos tilpo gausus būrys pagyvenusių žmonių, džiaugėsi Lietuvos pensininkų sąjūdžio pirmininkas Jonas Kazimieras Burdulis. Už Valstybinių socialinio draudimo senatvės ir invalidumo pensijų dalies išmokėjimo įstatymą vakar balsavo 77 parlamentarai, prieš - 2, susilaikė 13.

Keistas įstatymas

Didžiausias įstatymo priešininkas pasirodė esąs Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Algirdas Sysas. "Revizuojame įstatymą, kuriuo iki 2000 metų visi buvo patenkinti, o kai kas ir laimingas, nes prie atlyginimo galėjo prisidėti dalį pensijos, - prieš balsavimą kreipdamasis į parlamentarus sakė A.Sysas. - Šiuo sprendimu nuskriausime 800 tūkst. senatvės ir invalidumo pensininkų, nes būtent jų išmokų sąskaita grąžiname neišmokėtas pensijas." Komiteto pirmininkas retoriškai klausė, kaip tuomet reikėtų kompensuoti nuostolius tiems, kurie užleido darbo vietą jaunesniems, prieš laiką išėjo į pensiją, taip pat tiems, kurie norėdami gauti pensiją susimažino darbo užmokestį?

REKLAMA
REKLAMA

Po balsavimo A.Sysas teigė, jog šis įstatymas sudaro precedentą bet kuriam piliečiui, kuris prieš 10 metų buvo kuo nors nepatenkintas, reikalauti peržiūrėti visus teisės aktus. Tai, kad įstatyme numatyta grąžinti pensijos dalį ir mirusių asmenų paveldėtojams, A.Sysas pavadino nesąmone. "Priėmėme įstatymą, paliesiantį prieš 12 metų buvusius įvykius ir žmones, kurių jau nebėra. Teisiniu požiūriu tai labai keistas dalykas", - kalbėjo parlamentaras.

Niekas nenukentės

Pasak A.Syso, šiandien niekas konkrečiai negali pasakyti, kiek pinigų reikės visai šiai operacijai atlikti. Seimo nario nuomone, minimų 560 mln. litų tikrai nepakaks. Jis atkreipė dėmesį, jog ateinančiais metais iš "Sodros" biudžeto ne tik teks grąžinti pensijų dalį, bet ir 1,112 mlrd. litų pervesti į pensijų fondus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kad vieniems pensininkams atiduodant pensijų dalį nukentės kiti, nesutiko vienas įstatymo iniciatorių liberalas Gintaras Šileikis.

"Tai netiesa. Jau šiais metais buvo skirta 200 mln. litų pensijoms grąžinti. Kadangi šie procesai dėl socialinės apsaugos ir darbo ministrės Vilijos Blinkevičiūtės nerangumo nebuvo pradėti, pinigai perkelti į ateinančius metus. Todėl teigti, kad pensijos nebus didinamos, tikrai negalima", - tvirtino parlamentaras.

Vakar priimant įstatymą daugelis pasigedo ministrės V.Blinkevičiūtės. Šiuo metu ji išvykusi į komandiruotę Ispanijoje. Pasak G.Šileikio, ministrė visuomet buvo tokio įstatymo priešininkė.

REKLAMA

"Gaila, kad Vyriausybė taip ilgai vilkina skolos grąžinimą, nors jau šiemet galėjo pradėti ją mokėti", - apgailestavo ir J.K.Burdulis. Jo nuomone, Vyriausybė privalo viską sustyguoti taip, kad neliktų nuskriausti ir tie pensininkai, kurie jokių išmokų negaus.

Pagyvenę žmonės, susibūrę į Pensininkų sąjūdį, dėl teisės atgauti neišmokėtą dalį pensijų kovojo beveik dvejus metus. Jie rinko parašus, rengė protesto akcijas, mitingus, badavo prie Seimo.

Tvarką rengs Vyriausybė

2002 metų lapkritį Konstitucinis Teismas pripažino, kad pensijų mokėjimo dirbantiems jų gavėjams ribojimas prieštarauja Konstitucijai. Pirmame darbo grupės parengtame projekte buvo numatyta grąžinti pensijų sumas tik už 2001-2002 metus.

REKLAMA

Jeigu 1995-2002 metais dirbusio pensininko uždarbis viršijo tam tikrą ribą, pagal tuomet galiojusius įstatymus senatvės ir invalidumo pensijos gavėjui buvo mokama ne visa paskirta pensija, o tik jos dalis.

Vakar priimtas įstatymas įpareigojo Vyriausybę ne vėliau kaip iki 2008 metų kovo 1 dienos parengti konkrečią privalomos grąžinti pensijų dalies išmokėjimo tvarką.

Raimonda Ramelienė
 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų