REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Serbų lyderiai pirmadienį derybose dėl būsimo Kosovo statuso kaip galimą išeiti pasiūlė Hong Kongo modelį. Tačiau Kosovo atstovai tokį pasiūlymą atmeta, todėl derybose kol kas nėra jokių pokyčių, rašo naujienų agentūra „AP“.

REKLAMA
REKLAMA

Serbijos prezidentas Borisas Tadicius pareiškė, jog Kosovui, analogiškai Hong Kongui Kinijoje, būtų suteikta galimybė tvarkyti autonomijos reikalus bendradarbiaujant su Serbija.

REKLAMA

Pagal pasiūlytą modelį, negalima būtų keisti tarptautinių sienų ir vienašališkai priimti sprendimų konstitucijos ar suvereniteto klausimais.

Hong Kongas 1997 m., po 156 m. britų valdymo, buvo perduotas Kinijai su sąlyga, jog miestas išlaikys plačią autonomiją nuo komunistinės Kinijos. Hong Konge buvo išlaikyta laisva rinka, britiška teisinės sistema ir pilietinės laisvės.

„Hong Kongo modelis svarbus tuo, kad esant žmonių pritarimui, jis gali efektingai veikti“,- žurnalistams teigė Serbijos ministras pirmininkas Vojislavas Kostunica. Jis taip pat pridūrė, jog tai - tik pavyzdys ir niekas nesiekia „perkelti Hong Kongo atvejo į Serbiją“.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip praneša „AP“, Kosovo atstovai tokį pasiūlymą atmetė kaip neadekvatų ir taip kol kas įšaldė tolimesnes derybas.

Nors Kosovo provincija šiuo metu - vis dar formali Serbijos dalis, nuo 1999 m., kai NATO pajėgos nutraukė vietos albanų separatistų priespaudą, ją kontroliuoja Jungtinių Tautų (JT) laikinoji administracija.

Kol kas derybos dėl būsimo Kosovo statuso, kurioms tarpininkauja JAV, Rusija ir Europos Sąjunga, lieka bevaisės, kadangi Kosovas reikalauja nepriklausomybės, o Belgradas tokį variantą kategoriškai atmeta.

Derybininkai apie pasiektus rezultatus iki gruodžio 10 d. turės pranešti JT Generaliniam Sekretoriui Ban Ki-Moonui. Kosovo lyderiai jau yra pagrasinę, jog nepasiekus jokios pažangos ketina vienašališkai paskelbti nepriklausomybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų