REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konstituciją pažeidusio ir dėl to iš prezidento pareigų pašalinto Rolando Pakso ketinimai sugrįžti į politinį gyvenimą ir kitąmet vesti jo vadovaujamus liberaldemokratus į rinkimus dūžta. Pasak dienraščio "Kauno diena", R. Pakso bylą Strasbūro teismas baigs nagrinėti jau gerokai po artėjančių Seimo rinkimų.

REKLAMA
REKLAMA

Iki šiol Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) net nėra apsisprendęs, ar byla priimtina. Lietuvos Vyriausybės atstovė EŽTT Elvyra Baltutytė tvirtina, kad R. Pakso bylos procesas nėra pajudėjęs į priekį, nors byla teisėjus pasiekė jau daugiau kaip prieš metus. "Neaišku, kada tai bus sprendžiama", - teigė E. Baltutytė.

REKLAMA

Anot jos, EŽTT jau yra paskyręs teisėjų kolegiją, kuri turės spręsti, ar R. Pakso keliamas klausimas nagrinėtinas šiame teisme. "Bet vargu ar dėl to bus apsispręsta šiemet ar netgi kitų metų pradžioje, nes eilėje dar laukia daugybė kitų anksčiau teismą pasiekusių bylų", - aiškino pareigūnė. Ji tvirtino netikinti, kad R. Pakso byla "aplenks" kitas.

E. Baltutytė abejojo, ar kitąmet R. Pakso bylą bus suspėta ir išnagrinėti, ir pateikti jos išvadą.

REKLAMA
REKLAMA

R. Paksas Strasbūro teismui skundžiasi, kad jam esą neteisėtai uždrausta kandidatuoti į Seimą ir į prezidento postą. Tuo, anot nušalintojo prezidento, apribojamos jo pilietinės ir politinės teisės, garantuotos Europos žmogaus teisių konvencijos.

R. Paksas prezidento pareigų neteko 2004 m. balandžio 6 d. po Seime įvykdytos apkaltos, kurios metu pripažinta, kad jis pažeidė Konstituciją ir sulaužė duotą priesaką. Tų pačių metų gegužę KT paskelbė išvadą, kad pagal Konstituciją nebegalima priesaiką sulaužiusiam asmeniui leisti užimti tų pareigų, kurias pradedant eiti privalu prisiekti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Paksas įsitikinęs, kad laimės bylą Strasbūre, o palankus EŽTT sprendimas jam vėl atvers kelią į didžiąją politiką.

Tačiau teisės ekspertai atkreipia dėmesį, kad netgi teigiamas EŽTT sprendimas R. Pakso byloje neatvers jam kelio sugrįžti į Seimą ar prezidento postą. "Strasbūro teismas negali pakeisti Lietuvos Konstitucijos ir konstitucinės doktrinos", - sakė buvęs KT teisėjas Egidijus Jarašiūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų