REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atvykęs vizito į D. Britaniją Saudo Arabijos karalius Abdullah kreipėsi į jaunuosius britų musulmonus perspėdamas apie ekstremistinių idėjų pražūtingumą. Tačiau Saudo Arabija šiandien yra ne tik didžiausia teroristų „tiekėja“ musulmonų teroristinėms organizacijoms, bet ir pagrindinė tarptautinio terorizmo finansuotoja, rašo „The Sunday Times“.

REKLAMA
REKLAMA

Straipsnyje pažymima, kad Saudo Arabijos monarchas, neseniai su vizitu lankęsis D. Britanijoje, buvo nemaloniai nustebintas šio vizito atmosferos. Karalius Abdullah esą tikėjosi kur kas šiltesnio britų priėmimo.

REKLAMA

Dienraštis pasakoja apie kelių išeivių iš Saudo Arabijos, kurie savo žemiškąjį kelią baigė tapę teroristais mirtininkais, likimą. Vienu atveju tai buvo du broliai, vienas po kito tapę „šachidais“. Pasakojama ir apie vieną jaunuolį iš pasiturinčios šeimos, kuris iškeliavo susisprogdinti į Iraką, tačiau paskutinę akimirką išsigando ir buvo suimtas Irako policijos. Jo bendrininkas susisprogdino.

Pasak JAV finansų ministerijos atstovo Stuarto Levey, atsakingo už teroristams skirtų finansinių srautų stebėjimą, Saudo Arabija – finansinis centras, per kurį keliauja musulmonų teroristinėms organizacijoms skirti pinigai. Vienoje iš NBC televizijos kanalo analitinėje laidoje buvo paskelbta žvalgybos informacija, kad 55 proc. užsieniečių, Irake kovojančių su JAV ir jos sąjungininkų kariuomene, yra Saudo Arabijos piliečiai. Beveik pusė kovotojų, laikomų amerikiečių kalėjime „Camp Cropper“ netoli Bagdado – taip pat saudai.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak dienraščio, Saudo Arabijos sunitų ekstremizmas baugina net irakiečius ir iraniečius. Neseniai Saudo Arabijos dvasiniai lyderiai paskelbė fatvą, raginančią sunaikinti šiitų šventoves Nadžafe ir Karbaloje. Ir, pasak leidinio, kai kurios iš šių mečečių jau buvo atakuotos teroristų.

„Saudų teroro“ atžvilgiu JAV vyriausybė nėra vieninga. Plačiai paplitusi nuomonė, kad tai labiausiai susiję su tuo, kad dabartinis JAV prezidentas G. W. Bushas ir viceprezidentas D. Cheney praeityje palaikė glaudžius verslo ryšius su Saudo Arabijos naftos magnatais. Tačiau, iš visko sprendžiant,tai ne vienintelė priežastis, teigia „The Sunday Times“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Stuartas Levey pabrėžia, kad nė vienas Saudo Arabijos pilietis, kurį Jungtinės Valstijos ar Jungtinės Tautos buvo paskelbusios teroristų finansuotoju, nebuvo nubaustas savo tėvynėje. Pavyzdžiui, trys saudai Filipinuose buvo pripažinti kaltais finansavus teroristo Abu Sayyafo grupuotę. 2005 m. jie buvo suimti ir išsiųsti į Saudo Arabiją. Tuo viskas ir baigėsi – negauta jokių žinių, kad jiems tėvynėje būtų pateikti kokie nors kaltinimai.

Lankydamasis Londone karalius Abdullah kreipėsi į britų musulmonų jaunimą. Karalius aiškino jiems, koks pražūtingas gali būti domėjimasis ekstremistinėmis idėjomis. Tačiau pačioje karalystėje religinio pakantumo pasigendama – Saudo Arabijos mokyklų vadovėliuose cituojami „Siono išminčių protokolai“, skiepijama neapykanta judėjams, krikščionims ir musulmonams šiitams, o tai palanki dirva ekstremizmui tarpti, rašo „The Sunday Times“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų