REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aiškėja būsimojo energetikos milžino struktūra

Valstybės dalis naujai steigiamoje nacionalinio energetikos investuotojo bendrovėje turėtų siekti 60 procentų, penktadienį skelbia dienraštis „Lietuvos rytas“.

REKLAMA
REKLAMA

Tai aiškėja iš įmonės „KPMG Baltics“ atlikto kompanijų „Lietuvos energija“, Rytų skirstomieji tinklai (RST) ir VST vertinimo, kuris jau yra pateiktas ir valstybės institucijoms.

REKLAMA

Privačios bendrovės „NDX energija“ valdoma VST įvertinta beveik 3 mlrd. litų, o valstybės kontroliuojamos RST ir „Lietuvos energija“ – atitinkamai 2,18 ir 3,11 mlrd. litų.

Pagal tokį vertinimą būsimoje nacionalinio investuotojo bendrovėje VST dalis siektų 39 proc., RST – 20 proc., „Lietuvos energijos“ – 41 procentą.

„KPMG Baltics“ atlikto vertinimo dar nėra patikrinęs Vyriausybės finansų patarėjas Londono investicijų bankas HSBC. Bankas turi pateikti savo išvadas Vyriausybei dėl įmonių vertinimo, bet, manoma, HSBC rimtų priekaištų neturės.

REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvos ryto“ duomenimis, dar praėjusią savaitę, kai buvo pateiktas preliminarus įmonių vertinimas, jų dalys būsimojo nacionalinio investuotojo bendrovėje buvo kiek kitokios. Nesikeitė tik „Lietuvos energijos“ dalis, tuo tarpu RST ir VST siekė atitinkamai 25 ir 35 procentus.

Kai buvo atliktas preliminarus įmonių vertinimas, ūkio ministras Vytas Navickas dar nusiuntė laišką „KPMG Baltics“, kuriame paprašė papildomai įvertinti bendrovių turto kokybę ir kainų komisijos sprendimą dėl viršutinių elektros skirstymo kainų ribų didinimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią savaitę aktyviai vyko ir prekyba jų akcijomis Vilniaus vertybinių popierių biržoje. Įmonių akcijų kainos sparčiai kilo į viršų.

Žiniasklaidoje garsiai nuskambėjo informacija, kad „Lietuvos energijos“ akcijų įsigijo jos vadovas Rymantas Juozaitis. Tai sukėlė šalies vadovų nepasitenkinimą, o Vertybinių popierių komisija pradėjo tyrimą, ar R.Juozaitis nepasinaudojo vidine informacija.

Tačiau manoma, jog tie kaltinimai vadovui greitai subliūkš, nes niekas nesigilino į tai, kad R. Juozaitis akcijų pirko ne biržoje, o iš savo artimųjų valdomos įmonės. Kitaip tariant, įvyko akcijų persiskirstymas tarp šeimos narių. Be to, R. Juozaitis nėra komisijos, kuri valstybės vardu derasi su privačia VST dėl akcijų pasiskirstymo naujojoje „Lietuvos energijoje“, narys.

REKLAMA

Nauja nacionalinio investuotojo bendrovė turi pradėti veikti jau nuo kitų metų. Pagal Seimo priimtą įstatymą valstybė joje turi valdyti kontrolinį akcijų paketą.

„NDX energijos“ ir Vyriausybės susitarimas dėl nacionalinio investuotojo bendrovės steigimo turėtų būti pasirašytas lapkričio 15 dieną.

Nacionalinio investuotojo bendrovė kartu su Lenkijos ir kitų Baltijos šalių energetikos įmonėmis statys naują atominę elektrinę Lietuvoje. Lietuvos dalis šiame projekte turi siekti 34 procentus.

Naujajai bendrovei teks įgyvendinti ir elektros jungčių su Lenkija bei Švedija projektus. Spalio 11-ąją Vilniuje surengtoje tarptautinėje energetikos saugumo konferencijoje Lietuvos ir Lenkijos vadovai Valdas Adamkus ir Lechas Kazcynskis buvo pažadėję, kad elektros tilto projekto įgyvendinimo bendrovės steigimo dokumentai bus pasirašyti artimiausiomis dienomis.

Kiek dar truks tos „artimiausios dienos“, greičiausiai žino tik Lenkijos energetikai, rašo „Lietuvos rytas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų