REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po antradienį įvykusių Izraelio bei Kinijos aukščiausio lygio politikų susitikimo bendro sutarimo Irano vykdomos branduolinės programos atžvilgiu pasiekti nepavyko, praneša „Jerusalem Post“.

REKLAMA
REKLAMA

Izraelio užsienio reikalų ministras Tzipis Livnis vizito Pekine metu bandė įtikinti Kinijos vyriausybę paremti griežtesnes sankcijas Iranui, kuris, anot Vakarų valstybių, siekia pasigaminti branduolinį ginklą. T. Livnis pareiškė, kad Iranas piktnaudžiauja kitų valstybių geranorišku nusiteikimu bendradarbiauti ir Teheraną gali sustabdyti tik Jungtinių Tautų Saugumo tarybos įvestos griežtesnės ekonominės sankcijos.

REKLAMA

Tuo tarpu Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Liu Jianchao buvo įsitikinęs, kad vis dar galimas taikus krizės sprendimas derybų keliu. „Kinija visąlaik laikėsi nuomonės, kad tarptautinės sankcijos neturi būti įvestos skubotai“ – teigė atstovas.

Toks apsikeitimas nuomonėmis tik dar kartą patvirtino, kad Kremlius ir Pekinas lieka didžiausiomis kliūtimis siekiant naujų sankcijų Teheranui patvirtinimo JT Saugumo taryboje. Tiek Rusija, tiek Kinija šioje taryboje turi veto teisę.

REKLAMA
REKLAMA

Rugpjūtį Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA) su Teheranu sutarė, kad per tam tikrą nustatytą laiko tarpą Iranas atsakys į visus tarptautinei bendruomenei svarbiausius klausimus, susijusius su jo branduoline programa. Toks sutarimas paskatino atidėti Saugumo tarybos nares trečio sankcijų paketo Iranui patvirtinimą.

Tačiau JAV pareiškė, kad jokių ženklų, kad Iranas sustabdys urano sodrinimą nėra, ir praėjusią savaitę patvirtino naujas vienašališkas sankcijas. Vis stiprėjantis šių šalių antagonizmas skatina netylančias kalbas apie galimą Vašingtono karinį smūgį Iranui.

Kinijos pasipriešinimas sankcijomis yra suprantamas, kadangi Iranas yra trečias pagal dydį nepadirbtos naftos žaliavos tiekėjas šiai šaliai. Teheraną lenkia tik Angola bei Saudo Arabija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų