REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarptautinės lesbiečių ir gėjų asociacijos (ILGA), Vilniuje surengusios Europos regiono vienuoliktąją metinę konferenciją, valdybai pirmininkaujantys Deborah Lambillotte ir Riccardo Gottardis griežtai sukritikavo Vilniaus savivaldybės ir teismo sprendimą uždrausti „vaivorykštės vėliavos“ pakėlimo akciją.

REKLAMA
REKLAMA

D. Britanijos gėjų svetainėje paskelbtame ILGA pranešime toks Vilniaus valdžios ir teismo sprendimas pavadintas „nežmonišku“. D. Lambillotte ir R. Gottardžio teigimu toks sprendimas yra „Europos Žmogaus teisių konvencijos pažeidimas“.

REKLAMA

„Vietos valdžia uždraudė viešą renginį, ne maršą, o tik paprasčiausią „vaivorykštės vėliavos“ pakėlimo akciją, kurią ketino surengti Lietuvos gėjų lyga“, - pabrėžė jie.

ILGA vadovai priminė, kad lygiai tas pat pernai atsitiko Lenkijoje. „Lenkijos organizacijos kreipėsi į teismą ir bylinėjosi tol, kol byla pasiekė Europos Žmogaus Teisių Teismą, kuris nusprendė, kad buvo pažeistos jų žmogaus teisės ir vietos valdžia neturėjo teisės uždrausti jų renginių.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos gėjų lyga taip pat kreipėsi į teismą, ir vakar jiems buvo pareikšta, kad jie vis tiek neturi teisės surengti vėliavos iškėlimo akciją. Atsižvelgiant į Europos Žmogaus Teisių Teismo nutartį tai yra tiesiog nežmoniška. Lietuvos gėjų lyga apskundė tokį teismo sprendimą, ir mes ją visokeriopai dėl to remiame“, - sakoma pranešime.

ILGA vadovai pareiškė, kad daugelyje šalių įstatymai ir toliau yra pažeidinėjami. „Susirinkimų ir žodžio laisvės yra atakuojamos visame mūsų žemyne. Nors šiomis laisvėmis paremta Europos Žmogaus teisių konvencija, Europos Tarybai priklausančios šalys nuolat jas ignoruoja. Homoseksualų maršai tebėra draudžiami. Maršų dalyviai buvo užpuldinėjami Budapeše, Zagrebe, čia, Baltijos šalyse, Maskvoje – ir vyriausybės nepajėgia ar neturi noro garantuoti maršo dalyvių saugumą“, - tvirtino D. Lambillotte ir R. Gottardis.

Jie pabrėžė, kad kitais metais ILGA Europos regiono valdyba turės „glaudžiau bendradarbiauti“ su Europos Taryba, kad pakeistų tokią padėtį ir „stipriai paragintų“ Europos Tarybai priklausančias valstybes vykdyti savo pačių prisiimtus įsipareigojimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų