REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konstitucija dar netapo visuomenės narių savastimi, todėl būtina dėti pastangas, kad pagrindiniame šalies įstatyme įrašytos teisės bei laisvės būtų tinkamai užtikrintos, teigia Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas.

REKLAMA
REKLAMA

"Teigti, kad Konstitucija tapo tikra mūsų žmonių savastimi, turbūt dar negalėtume. (...) Mes - Lietuvos valdžia, turime įsipareigoti ir užtikrinti, kad visos Konstitucijoje įrašytos teisės ir laisvės tikrai būtų įgyvendintos. Tik tuomet tauta nusimes nusivylimo ir abejingumo valstybei, taip pat ir Konstitucijai, skraistę", - kalbėjo parlamento vadovas Seime minint Lietuvos Konstitucijos 15-kos metų sukaktį.

REKLAMA

Jo teigimu, visuomenės švietimas taip pat prisidėtų ugdant pilietinę žmonių sąmonę ir pagarbą Konstitucijai. Anot Seimo pirmininko V. Muntiano, pagrindinis šalies įstatymas - tai ne vien straipsnių, konstitucinių įstatymų ir aktų rinkinys, o tikslas siekti harmonijos valstybėje.

"Tai tikslas siekti valstybės darnos, valdžių balanso, ir teisingumo, visuomenės susiklausymo ir atvirumo. Todėl būtina ugdyti jaunąją Lietuvos kartą, kupiną taurių Konstitucijos minčių, jaučiančių jos dvasią, žinančių jos teiginius ir nuostatas", - kalbėjo V. Muntianas.

REKLAMA
REKLAMA

Plenariniame Seimo posėdyje ketvirtadienį Konstitucijos jubiliejų minintiems parlamentarams kalbą sakė ir pirmasis Konstitucinio Teismo pirmininkas Juozas Žilys.

"Galima sakyti, kad valstybė ir Konstitucija nors ir nėra tapačios sąvokos, tačiau viena be kitos negali egzistuoti, nes Konstitucijoje nustatomi, įtvirtinami politiniai teisiniai, pagaliau etniniai valstybinės organizacijos funkcionavimo, visuomenės būvio pagrindai. (...) Praradus valstybę ir Konstituciją nyksta ir tautos", - kalbėjo teisininkas.

Anot jo, nepaisant neginčijamos Konstitucijos svarbos, ji nėra visagalė, nes Konstituciją įgyvendina ir realizuoja politikai, jų grupės ar valstybės institucijos. J. Žilio teigimu, "šios veiklos išmintingumas ir toliaregiškumas iš esmės ir lemia Konstitucijos gyvastingumą".

Dabartinė Lietuvos Konstitucija visuotiniame referendume buvo priimta 1992 metų spalio 25 dieną. Ši diena minima kaip Konstitucijos diena.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų