REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienį, spalio 25-ąją, Konstitucijos dieną, Vilniaus universiteto Teisės fakultete trečius metus iš eilės įteikta Teisės fakulteto Alumni draugijos įsteigta Konstitucijos Taurė už indėlį į LR Konstitucijos taikymo plėtrą.

REKLAMA
REKLAMA

Teisės fakulteto Studentų atstovybės organizuojamo Konstitucijos dienos minėjimo metu Konstitucijos taure – vardine Konstitucija apdovanoti du mokslininkai profesoriai: Viktorija Daujotytė – Pakerienė ir Edvardas Gudavičius, sakoma pranešime spaudai.

REKLAMA

Jų iniciatyva Konstitucinis teismas išaiškino ir paneigė Vyriausybės nutarimą, kuris diskriminavo humanitarinių ir socialinių mokslų atstovus. Nustatyta, jog iki šiol egzistavę mokslinės veiklos vertinimo kriterijai buvo pernelyg formalūs. Lietuvių kalbos, literatūros bei istorijos specialistai, norėdami gauti tam tikrą mokslinį laipsnį turėjo išspausdinti savo straipsnius pripažintuose tarptautiniuose leidiniuose.

Tai buvo labai sunku arba neįmanoma dėl minėtų mokslo šakų specifikos. „Šių žmonių iniciatyva – puikus įrodymas, kad Konstitucija gali tarnauti ir tarnauja piliečiui, jeigu tik jis pilietiškas ir nepasyvus. Tai paskatinimas kiekvienam mūsų svarbiausią šalies įstatymą paversti gyvenimo dalimi,“ - įteikdamas vardinę Konstituciją sakė Vilniaus universiteto Teisės fakulteto dekanas prof. Vytautas Nekrošius.

REKLAMA
REKLAMA

Viktorija Daujotytė – Pakerienė ir Edvardas Gudavičius

2005 m. Vilniaus universiteto Teisės fakulteto studentai pirmą kartą Konstitucijos Taure „Už indėlį į Lietuvos Respublikos Konstitucijos taikymo plėtrą“ apdovanojo vilnietę Mariją Simonovą. Ji Konstituciniame Teisme laimėjo bylą prieš valstybę dėl kompensacijų už valstybės išperkamą nekilnojamąjį turtą dydžio. Pernai ši taurė atiteko kaunietei Aldonai Gramauskienei su dukra Renata už laimėtą bylą prieš valstybę dėl kompensacijų už turtinės ir moralinės žalos atlyginimą po vyro ir tėvo mirties.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po Konstitucijos Taurės įteikimo vykusioje konferencijoje-diskusijoje „Lietuvos Respublikos Konstitucijai 15 metų. Atgarsiai“ dalyvavo renginio globėjas, LR Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas, LR Konstitucinio Teismo pirmininkas Egidijus Kūris, LR Konstitucinio Teismo teisėjai Armanas Abramavičius ir Toma Birmontienė, Vyriausiojo administracinio teismo pirmininkas Virgilijus Valančius. Diskusijos dalyviai aptarė per penkiolika Konstitucijos gyvavimo metų iškilusias Konstitucijos taikymo ir konstitucingumo svarbiausias problemas.

REKLAMA

Taip pat šiandien Konstitucijos dienos proga miesto centre – Vokiečių gatvėje, Katedros aikštėje ir Gedimino prospekte šalia Seimo – vilniečiams ir miesto svečiams bus dalijamos Konstitucijos, o vakare VU teatro salėje susirinkusius sušildys Nedos Malūnavičiūtės, Olego Ditkovskio ir Tomo Dobrovolskio koncertas.  

Vilniaus universiteto teisininkai jau ketvirtus metus ragina aktyviai švęsti Konstitucijos dieną. Jie siekia visuomenei pristatyti LR Konstituciją, kaip pagrindinį šalies įstatymą, atkreipti dėmesį ir į vis iškylančias jos taikymo problemas, skatinti pilietinį aktyvumą, pagarbą pagrindinėms žmogaus teisėms ir laisvėms.

Už galimybę įgyvendinti studentišką idėją ir paversti Konstitucijos dieną įspūdinga švente, organizatoriai dėkoja jau trečius metus iš eiles pagrindiniam renginio rėmėjui – advokatų Romualdo Mikliušo ir partnerių kontorai. Taip pat šiemet prie renginio svariai prisidėjo didieji renginio rėmėjai-advokatų kontoros: „Motieka ir Audzevičius“, „SMA - Soloveičikas, Aviža, Arkauskas ir Bagdanskis“ bei „Smaliukas, Juodka, Beniušis ir partneriai“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų