REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar vienišos motinos blogesnės už kitas? Moters teisių klausimas valstybės politikos ir realybės kontekste.

REKLAMA
REKLAMA

„Vyras tiesiog paspruko ir vaiką privalėjau auginti viena“, - sako dainininkė Rosita Čivilytė, mananti, jog Lietuvos įstatymai kuriami tik tiems, kam jie yra palankūs. Visi kiti gyvena pagal džiunglių įstatymus, neslepia dainininkė, antrą dukrą auginanti vėl viena.

REKLAMA

Penkis vaikus auginanti Violeta Lapinskienė pasakoja, jog po dviejų nevykusių santuokų  nuolatos girdi priekaištų, esą normalios šeimos tiek vaikų negimdo. „Bet mes nesame asocialūs, narkomanais ir nusikaltėliais tampa vaikai ir iš darnių šeimų“, - teigia mama, vaikus auginanti su draugu.

Seimo narė Vilija Aleknaitė-Abramikienė, pasisakanti už Naują šeimos politikos koncepciją bei ją papildantį Paramos šeimai pagrindų įstatymo projektą, teigia, jog per Nepriklausomybės laikotarpį valstybė sukūrė išplėtotą paramos sistemą, kurios pagrindiniai akcentai nukrypo į marginalinių grupių pusę. „Žinote, ką sako akušeriai, apsimoka būti nesusituokusiai, tos moterys gauna didesnę paramą, todėl atėjo laikas taisyti padėtį“, - teigia Vilija Aleknaitė-Abramikienė, pastebinti, jog „dauguma vienišų motinų yra asocialios, ir per ilgai buvo sudarytos palankios sąlygos gimdyti  -aitėms, -ytėms ir –ūtėms.“

REKLAMA
REKLAMA

Humanitarinių mokslų daktarė Margarita Jankauskaitė, taip pat auginanti vaiką viena, prognozuoja, kad politinės gražbylystės ir naujų įstatymų šeimos labui kūrimas komplikuos moters teisių ir laisvių klausimą dar labiau. „Lietuvoje net 56 procentai susituokusių porų išsiskiria, bet vaikai, augantys su vienišomis motinomis, nėra prastesni, o priėmus naują įstatymą, nukreiptą šeimos labui, jie nukentės“, - tvirtina Margarita Jankauskaitė, teigianti, jog net trečdalis Lietuvos vaikų gimsta ne santuokoje.

Moterų teisių klausimų ekspertai ir nevyriausybinių organizacijų atstovai teigia, jog vienišas motinas tapatinti su asocialumu nederėtų. Keičiasi tradicinės šeimos modelis: atsiranda nuotolio šeimos, žmonės gyvena separacijoje, ir naujasis įstatymas sudarytų sąlygas paminti moters teises ir apsisprendimo laisvę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Arminas Lydeka sako, jog nauja šeimos politika būtų tiesus kelias į vienišų motinų diskriminavimą. „Buitiškai kalbant, naują įstatymą galima palygint su vagystėmis, jei kovojant su vagimis turtas būtų atimamas iš visų“, - sako Seimo narys. – „Kuo kaltas tas vaikas, kuris gimė ir auga šeimoje, neįregistravusioje santuokos. Pagal naują įstatymą tokia šeima jau gautų 15 proc. mažiau išmokų. Taip pat mokesčių lengvatos būtų 15 proc. mažesnės.“

Aštrios nuomonių briaunos už moters teises ir prieš vienišų motinų diskriminavimą „Asmens kode“, sakoma pranešime spaudai.

Spalio 24d., 19.15 val. per LTV2

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų