REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaune, Vytauto Didžiojo karo muziejaus aikštėje, penktadienį vyks LITCON-10 būrio karių, išvykstančių į tarptautinę taikos palaikymo misiją Irake, išlydėtuvių ceremonija, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

REKLAMA
REKLAMA

Ceremonijoje dalyvaus krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas, JAV ambasadoriaus Lietuvoje pavaduotojas Damianas R. Leaderis, laikinai einantis Lauko pajėgų vado pareigas pulkininkas Vytautas Žukas, Kauno apskrities vadovybės atstovai, kariuomenės padalinių vadai, karių artimieji, sakoma pranešime.

REKLAMA

Į misiją Irake išvykstančio būrio nacionalinis atstovas – kapitonas Karolis Morkūnas.  LITCON-10 sudarys apie 40 Motorizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono karių, jam vadovaus vyresnysis leitenantas Gediminas Ališauskas.

Lietuviai pusę metų kartu su amerikiečiais tarnaus JAV pėstininkų divizijos atsakomybės zonoje Al Kuto rajone, į pietryčius nuo Bagdado.  

Prieš išvykdami į misiją Irake, LITCON-10 būrio kariai kartu su amerikiečiais dalyvaus dviejų savaičių trukmės pasirengimo misijai mokymuose Kuveite, teigiama pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Iš misijos Irake rugpjūčio pradžioje grįžus LITCON-9 būriui, Lietuvos karinis dalyvavimas ten buvo tapęs veikiau simboliniu - Irake liko tarnauti devyni lietuviai karininkai, iš jų keturi - NATO vadovaujamoje mokymo misijoje, likusieji - įvairiuose misijos "Irako laisvė" štabuose.

Metų pradžioje Didžiajai Britanijai paskelbus apie savo pajėgų, kurių sudėtyje tarnavo ir lietuviai, Pietų Irake mažinimą, o Danijai - apie savo kontingento, kuriame tarnavo ir Lietuvos kariai, visišką išvedimą iki vasaros pabaigos, Lietuva kurį laiką nebesiuntė pamainos LITCON-9 būriui.

Tačiau vėliau, po Lietuvos užsienio reikalų ir krašto apsaugos ministrų susitikimų su aukštais JAV gynybos ir užsienio reikalų pareigūnais patvirtinta, kad Lietuva tęs dalyvavimą tarptautinėje operacijoje Irake ir siųs ten kovinį būrį.

Misijoje Irake Lietuva dalyvauja nuo 2003 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų