REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės saugumo departamento (VSD) šefas Povilas Malakauskas pabrėžia pats formuojantis personalo politiką šioje institucijoje. Tačiau Seime nedviprasmiškai kartojama, kad kai kurie pareigūnai VSD toliau dirbti negali, ketvirtadienį rašo “Lietuvos žinios”.

REKLAMA
REKLAMA

Vakar Valstybės saugumo departamento generalinis direktorius P.Malakauskas uždarame Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdyje pateikė departamento darbo ataskaitą už 2006 metus. Saugumo šefas sutiko LŽ papasakoti apie VSD ir jo paties laukiančius iššūkius.

REKLAMA

- Ar su Seimo komiteto nariais sutarta, kaip nepolitikuojant spręsti departamentą užgriuvusias problemas?

- Tai ne pirmas posėdis, per kurį apie konkrečius reikalus kalbėta labai dalykiškai. Sutarėme parengti konkretų darbų grafiką.

- Turimos galvoje ir tos problemos, kurios buvo įvardytos per VSD veiklos tyrimą?

- Ir jos taip pat. Yra išryškėjusios dvi esminės problemos. Viena jų susijusi su valstybės institucijų veiksmų koordinavimu rengiant bendrą grėsmių aprašą. Iki galo neapsispręsta, kas ir kada nustato prioritetus, formuluoja užduotis specialiosioms tarnyboms. Kita problema - parlamentinė kontrolė. Lietuvoje veikia klasikinis jos mechanizmas, tad šioje srityje nieko keisti nereikia. Seimas ir konkrečiai NSGK mus kontroliuoja per biudžetą, lėšų naudojimo efektyvumą. Parlamentas teisinėmis priemonėmis riboja VSD direktoriaus veiklą.

REKLAMA
REKLAMA

Ko nėra Lietuvoje? Atlikdami specialiuosius tyrimus neturime tam tikrų specifinių dalykų ekspertų vertinimo. Galėtume pagalvoti apie tam tikrus politinės ir žvalgybinės bendruomenės tarpininkus. Jais turėtų tapti žmonės, kuriais visiškai pasitiki ir politikai, ir žvalgybininkai. Būtų labiau apsaugota jautri informacija. Jei turėtume tokį įrankį, dauguma klausimų, kurie kilo per parlamentinį tyrimą, būtų išbraukti iš darbotvarkės.

- Manote, kad "svainių krašte" pavyks rasti nepriekaištingų tarpininkų?

- Šios srities specialistų jau turime. Tačiau reikia pripažinti, kad visame pasaulyje atrankos procedūra sudėtinga ir reikalavimai tiems žmonėms labai dideli. Pavyzdžiui, reikalaujama, kad visos tarpininko turimos sąskaitos būtų atviros. Jei elgsimės panašiai, specialiosiose struktūrose sulauksime tikrai patikimų žmonių. Sukurti šią sistemą bus nelengva, ypač dėl mūsų geopolitinės padėties.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Pasigirdo kritikos balsų, kad "apdaužytas" VSD tampa veikiau ūkine organizacija. Ar statybos reikalai neužgoš svarbiausiųjų?

- Po trijų mėnesių darbo matau, kad VSD darbuotojų branduolys yra net labai stiprus, jie pasirengę vykdyti sudėtingiausias užduotis. Visos kalbos apie departamento neįgalumą - iš piršto laužtos. Žinoma, ūkinės funkcijos atima laiko, tačiau ne didžiąją jo dalį. Šiuo metu personalo darbo sąlygos nelabai geros. Naujojo VSD pastato statybos buvo suplanuotos prieš penkerius metus. Ir čia nėra jokių paslapčių ar netikėtumų.

REKLAMA

- "Paveldėjote" pavaduotojus, kurių veikla politikai nebuvo ir nėra patenkinti. Galbūt numatyti kokie nors kadriniai pokyčiai? Ar pats jaučiatės pritapęs VSD?

- Puiku, kad politikai aktyvūs - komentuoja, teikia vertinimus. Tačiau esama ir kitos medalio pusės - būtent jie įstatymais reglamentuoja mano veiklą. Personalo politika, skyrimai yra VSD direktoriaus kompetencija, tad sprendimus priimsiu pats. Ar pritapau? Man šis darbas tikrai įdomus, iššūkių daug. Turime nemažai jaunų, bet patirties jau turinčių darbuotojų, kurie yra VSD ir visos Lietuvos patriotai. Tad aplinkybės man palankios.

REKLAMA

- Kaip kai kurie jūsų pirmtakai atskirdavo ištikimybę departamentui ir tėvynei?

- Viena be kito tiesiog "neveikia", o bet koks nukrypimas - blogas reiškinys.

Aspirino nepakaks

Seimo NSGK pirmininkas Algimantas Matulevičius po vakarykščio posėdžio pabrėžė, kad komitetas niekada nesiekė griauti VSD ir neteigė, jog visi jo darbuotojai nevykėliai. "P.Malakauskas teisus, ten esama gerų darbuotojų, tačiau daugiausia bėdų buvo ir lieka tarp pačių vadovų. Žinoma, direktoriui nepatogu pačiam tai sakyti, - sakė parlamentaras. - Dabar kalbamės, kaip paversti VSD rimta analitine institucija, kuri galėtų teikti siūlymus Seimui, Vyriausybei." A.Matulevičius patikino, kad parlamentinio tyrimo išvadose minėti trūkumai nepamiršti, tačiau naujajam VSD vadovui reikia duoti "šiek tiek laiko".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo NSGK narė konservatorė Rasa Juknevičienė įsitikinusi, kad VSD bėdas lemia ne tik direktoriaus pavaduotojai, bet ir sisteminiai trūkumai, susiję su nacionaliniu saugumu. "Mūsų tikslas - nukrapštyti įvairius VSD prielipus, išlaisvinti iš ne vienos nepageidaujamos įtakos, - sakė ji. - Jeigu departamentas neišspręs klausimo dėl nepateiktų komitetui pažymų, jeigu dabartinė vadovybė nieko neatsakys dėl atleistų pareigūnų, neatsisakys politikavimo, neįrodys, kad ji nėra kieno nors įrankis, ta aspirino dozė, kurią gavo VSD per mūsų tyrimą, pasirodys buvusi nepakankama. Pareigūnai atsakingi už susidariusią padėtį neturi teisės likti VSD. Jei ta aspirino dozė nesuveiks, gali prireikti chirurginės operacijos."

Rimantas Varnauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų